Samtal. Representanter från Svenska Pen, Konstnärernas Riksförbund och kulturutskottet i riksdagen deltar i panelsamtalet om "Odemokratisk konst", med utgångspunkt i det nedplockade verket i kommunfällmäktigeslen i Jakobsberg. Foto: Mikael Andersson/Louise Bornhall

Efter tavelbråket: Nu ställs nedplockade konstverket ut

Beslutet att plocka ner ett konstverk från Järfällas fullmäktigesal i höstas väckte stor uppståndelse. Nu arrangeras en offentlig visning av verket, och ett panelsamtal på temat "Odemokratisk konst" på Jakobsbergs folkhögskola.

  • Publicerad 11:42, 8 jan 2020

Ola Larsson, rektor på Jakobsbergs folkhögskola Foto: Louise Bornhall

Det var i september som träreliefen I Amelins anda, av konstnären Lenny Clarhäll, plockades ned från en väggen i Järfällas kommunfullmäktigesal. Den hade då hängt där sedan 1980-talet.

Beslutet fattades av Emma Feldmans (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, som menade att konstverket speglade antidemokratiska värderingar. Verket är en hyllning till konstnären Albin Amelin, som skildrade svensk arbetarklass i sin konst. I en del av konstverket syns Marx verk "Kapitalet".

Det nedplockade konstverket väckte stor uppståndelse i höstas, och kommunens konstpolicy ska nu ses över efter ett beslut i kultur- demokrati- och fritidsnämnden.

Nu arrangerar Jakobsbergs folkhögskola två evenemang på temat censur och konstnärlig frihet, med avstamp i Feldmans beslut. Det gäller dels en offentlig visning av konstverket där konstnären Lenny Clarhäll själv deltar, liksom ett panelsamtal där bland annat representanter från Konstnärernas Riksförbund och Svenska Pen medverkar.

LÄS ÄVEN: M tog ner offentlig "Marx-konst"

LÄS ÄVEN: Efter politiska konstbråket: Nu ska Järfällas policy ändras

LÄS ÄVEN: Rödgrönas uppmaning: Sätt tillbaka konstverket

Nedplockat. En av två träreliefer som utgör det nedplockade konstverket "I Amelins anda" av Lenny Clarhäll. Foto: Bo Leinerdal

"Är förundrade"

Ola Larsson är rektor på folkhögskolan, och berättar att det kändes givet för skolan att lyfta händelsen.

– Vi har utbildningar inom konst, journalistisk och skrivande, där vi jobbar med frågor om yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Vi har också ett särskilt fokus på demokrati. Det är precis såna här frågor vi behöver lyfta, säger Ola Larsson.

Han menar att konstens och kulturens roll och nytta i samhället ofta ifrågasätts, och att det rör sig om komplexa frågor utan enkla svar. Med avstamp i händelsen om det nedplockade konstverket i Järfälla, är tanken därför att bjuda in Järfällabor och kommunpolitiker till att lyssna på panelsamtalet och diskutera frågan.

– Det är en ganska radikal åtgärd från en politiker, i jämförelse med hur det vanligtvis går till. Det är värt att ta en diskussion om vad som är rimligt och inte, och fundera på vad antidemokratisk konst är, och konstnärlig frihet. Vi tar inte ställning mer än att vi är förundrade, och vill diskutera det här, säger Ola Larsson.

Då visas verket

✓ Lördag 18 januari klockan 12-16 visas konstverket på Jakobsbergs folkhögskola. Konstnären Lenny Clarhäll medverkar.

✓ Måndag 20 januari klockan 18.30 arrangeras ett panelsamtal med rubriken ”Odemokratisk konst” och rädsla för rött. Utöver Lenny Clarhäll medverkar Sara Edström, ordförande Konstnärernas Riksförbund, Jesper Bengtsson, ordförande Svenska Pen, Per Lodenius (C), från riksdagens kulturutskott.

Visa merVisa mindre