BERÖR. Stadsdelens projekt kring Norr Mälarstrands gångstråk har rört upp många känslor. Foto: Per Brandt

Efter trädilskan: Kungsholmen planerar krismöte

Arbetet vid Norr Mälarstrand rör upp starka känslor. Nu har Kungsholmens S-topp tvingats stänga sitt Instagram sedan privata bilder kapats av motståndare. Samtidigt kräver oppositionen mer information innan jobbet rullar vidare.

  • Publicerad 13:36, 30 maj 2018

Sedan arbetet med Norr Mälarstrands gångstråk startade har stadsdelen fått många frågor och klagomål kring projektet, främst kring trädfällningen i området. På nätet har även en protestlista, som i dagsläget samlat drygt 2 400 namnunderskrifter, startats.

Protester när träd tas bort på Norr Mälarstrand

Efter kritiken har stadsdelen bland annat lagt ut frågor och svar på sin hemsida. Nu planerar de för ytterligare åtgärder, mer information och ett öppet möte för medborgarna, för att möta den oro och kritik som finns.

– Det tror jag skulle vara bra. Jag upplever att det cirkulerar mycket information. Det är många som har varit upprörda över att vi skulle ha förstört fågelhem och annat. Men det gör vi inte. Och den informationen måste ut, säger Arvid Vikman (S), stadsdelsnämndens ordförande och tillägger att inget datum för ett sådant möte spikats än.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han har fått ta emot många arga meddelanden och mejl. I en stundtals hätsk debatt har även hans ålder, 29 år, och tidigare hemstad Östersund använts mot honom i inlägg och kommentarer.

Enligt Arvid Vikman har han tvingats göra sitt Instagram-konto privat sedan han sett att hans bilder spridits av motståndare.

– Jag förstår att man kan känna och tänka saker. Men vi har alla en uppgift att värna om vår demokrati och hålla en saklig debatt som handlar om rätt saker. Min ålder eller var jag har växt upp spelar ingen roll i sammanhanget, säger Arvid Vikman som också menar att hela beslutsprocessen kring projektet varit öppen.

Har du utsatts för hot?

– Jag har anklagats för att njuta av att fåglar mördas och liknande, men jag har inte uppfattat det som personliga hot mot mig.

Oppositionen kräver mer information

Beslutet att rusta upp gångstråket togs av en enig stadsdelsnämnd 2016. Men efter de starka reaktioner som väckts nu när arbetet är igång kräver oppositionen mer information kring de åtgärder som gjorts och ska göras. De är även oroliga för tillgängligheten och säkerheten vid bygget.

Politikerna i stadsdelsnämnden ska nu få en extra dragning om projektet av tjänstemännen på förvaltningen, troligen under nästa vecka.

– Vi vill se om det är något som behöver förändras, och se så vi har samma målbild inför kommande etapper. När det gäller tillgängligheten är jag rätt säker på att det är saker som måste göras om, säger Maria Johansson (L), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Kan ni komma att vilja stoppa projektet?

– Det beror på vad som framkommer, det få anstå tills efter mötet. Men får vi en redogörelse så kanske oron släpper. Det är inte färdigt ännu, träd ska återplanteras och så vidare, säger hon.

Arvid Vikman (S), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd. Foto: Håkan Flank

Maria Johansson (L), vice ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd. Foto: Liberalerna Stockholm

Arbetet vid Norr Mälarstrand

Beslutet att rusta upp Norr Mälarstrand togs 2015 av en enig stadsdelsnämnd. Enligt stadsdelen är ett av målen att "lyfta fram fler av de kvaliteter som fanns då parkstråket anlades i början av 1940-talet". Efter kritiken har stadsdelen lagt ut mer information kring projektet här.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.