Intervju. Alicia, Alva, Elsa och Clara intervjuade Filip via Skype (mellan Skogås och Los Angeles).

Efter TV-bråket med Filip och Fredrik: "Vi blev tagna på sängen”

Hallå där... Filip Hammar, programledare för ”Breaking News” i kanal 5. Du hånade vår kamp i TV, men fick svar på tal när vi kom och debatterade i direktsändning. Tycker du fortfarande att vår kamp är löjlig?

  • Publicerad 11:03, 26 okt 2015

Jag har lärt mig att man inte blir vuxen när man fyller 18. Man blir vuxen när man är redo att inte bara hoppas på att sin önskan uppfylls, utan att man ställer sig upp och gör något åt det - Ingemar Sandén, 12 år.

– Vill man någonting ska man ju slåss för det så länge man kan. Problemet är att någonstans måste man kanske till slut ge upp, så att inte själva kampen blir viktigare än det man slåss för. Men va fan, jag tycker att ni kan ösa på lite till! Ni har ju nått så pass långt ändå. Ni har ju verkligen fått ut budskapet. Det är ju ingen som inte vet att ni vill att programmet ska sändas igen.

Har vår kamp påverkat dig på något sätt?

– Ja bevisligen, ni var ju med i vårt program till och med! Det som ni gjorde så bra där var att ni var så himla förberedda. Vi blev lite tagna på sängen. Vi hade inte riktigt slipat våra motargument. Vi hade ju egentligen inga motargument. Ni kom verkligen in i debatten och det tror jag är nyckeln till att lära sig argumentera på ett bra sätt, att vara förberedd så att man inte överraskas av den andra sidans argumentation.

Men har vår kamp på något sätt påverkat dig som person?

– Grejen är att jag tycker att det som är bra är att även om ni inte har åldern inne så att ni kan rösta så märker man att i den nya tiden med sociala medier är det ganska lätt att komma fram och kunna lägga fram sin åsikt även om man är lite yngre som ni är.

Vad är det första du tänker på när du hör ordet demokrati?

– Det är det enda samhällskick som funkar. Alla människor ska ha rätt att komma till tals. Det är fruktansvärt viktigt om man betänker motsatsen!

Demokratidningen: Barns röster räknas!

Edboskolan klass 6A och 6B: Vi kämpar för en lärorik TV-serie som heter Geografens Testamente. Men i vår kamp vill vi också visa en annan sak. Att åldern bara är en siffra. Att barn också kan förändra.

Vi kämpar för vårt favoritprogram Geografens Testamente. Redan nu kommer ni säkert sluta läsa den här artikeln. Men vi skulle uppskatta om ni vuxna faktiskt lyssnade på vad nästa generation har att säga.

Geografens Testamente är ett väldigt lärorikt program för barn mellan 10-14 år. Ni vill att vi ska lära oss saker i skolan och när lär man sig bäst? Jo, när man har roligt. Inte när man sitter i 80 minuter och lyssnar på en babblande lärare som läser ur en gammal bok.

Du som läser det här har antagligen gått ut skolan för ett tag sen. Då kan du helt säkert relatera till långa tråkiga lektioner där man helt enkelt inte orkar med och man tappar fokuset. Det har hänt alla. Men med Geografens Testamente är man alltid garanterad en rolig och lärorik lektion.

Vår kamp handlar om så mycket mer än ett TV-program. Det handlar om demokrati. Det handlar om att barn ska ha rätt att påverka sitt eget samhälle. Bara för att man inte har fyllt 18 betyder det inte att man är maktlös. Ålder är trots allt bara en siffra.

2 300 vänner

Vi har varit med i cirka 13 tidningar. Vi har varit med på SVT:s Lilla Aktuellt. Vi har fått brev av kulturministern Alice bah Kunhke, statsministern Stefan Löfven och kronprinsessan Victoria. Vi har skaffat en Facebook sida som just nu har cirka 2 300 vänner, det blir fler och fler. Vi har fått med oss över 730 skolor runt om i Sverige i kampen. Vi blev inbjudna till att debattera i Filip & Fredriks show Breaking News. Retorik-experterna Per Lange och Johan Bergström har gjort en film om vårt arbete. Vi har till och med fått åka till UR och prata med programchefen Ami Malmros.

Ändå har UR inte fattat hur mycket vi barn uppskattar programmet. UR, allt vi begär är ett beslut. Nu. Inte om fyra månader, inte om tre veckor. Nu. Om UR inte gör lärorika program som ingen tittar på så tycker vi att de har misslyckats med deras jobb. Det är dags för förändring. UR, ge oss ett svar. Tystnad är inget svar.

Ida Jonsson, 6B, har intervjuat Henrik Ahnborg, en av skådespelarna från tv-serien Geografens testamente.

Henrik trodde inte att det skulle gå såhär bra för oss i vår kamp. Han säger också att kampen har varit helt fantastiskt. Han har fått ganska många olika mail av andra än oss med frågan om det kommer bli en fortsättning. Och dem flesta svaren har varit: ” oj vad synd” och ”hör av dig om du vet något mer”. Med oss tyckte Henrik at det var annorlunda, att vi inte nöjde oss med bara det.

– Om det är saker i livet som man inte gillar så får man bestämma sig någonstans, antingen så får man bara gilla läget och bara jaha då är det så eller så får man tänka: nej ja ska göra något åt det. Och så tänker ni. Och det är bara så himla coolt. Och att ni har varit så många många många och att alla har hjälpts åt. Och då blir det så starkt och så bra!, säger Henrik.

Henrik är hoppfull att det kommer bli en till säsong. Han tror att vi kan få ett svar vilken dag som helst. Han sa också att det är så lätt att tänka att man inte kan göra någonting men det kan man ju verkligen. Det är också lite enklare nu när internet finns så då kan man starta en facebooksida eller skriva ett inlägg på någon social media. Det är så himla farligt om alla går runt och tycker att någonting är fel och inte gör någonting åt det.

Jag nämner även att vi hade en vecka som vi samlade in massa pengar till barnen i Syrien.

– Det är inte klokt så bra! Om det är något ni gör så är det skillnad. Filip och Fredrik sa att det finns viktigare saker och ja det kanske det finns men man måste också lyssna på barnen. Om ett program som vuxna hade tyckt var jätte bra och var superpopulärt. Då hade man kanske lyssnat mera på vuxna. Det tycker jag är så himla fel. Det är ju vuxna som gör program för barn. Då borde man i alla fall lyssna lite mera på barnen vad dem tycker och tänker, säger Henrik.

Henrik tycker verkligen att vi har gjort skillnad. Han är jätteimponerad av jättemånga olika saker. Att vi inte har gett oss förrän vi är färdiga förrän vi har fått ett svar. Och att vi har varit så uppfinningsrika och att vi har hjälpts åt.

Imponerad. Skådespelaren Henrik Ahnborg från Geografens testamente är impad på klassens kamp. Foto: Privat

Historien om kampen för Geografens testamente

Kampen börjar den 1 december 2014. Vi kollar med skådisarna om det skulle bli en tredje säsong av Geografens testamente. Svaret är att för bara några dagar så bestämde Utbildningsradion att det inte skulle bli en tredje säsong. En i klassen säger att vi borde starta en kamp.

Vi startar konton på Twitter, Instagram och Facebook. Vi får 116 vänner efter bara ett dygn. Vi ringer cheferna på UR, vi mailar och skriver brev. Vi ringer också massor av tidningar. Mitt i Huddinge kommer till skolan och gör reportage om oss . Vi är jätteglada! En månad senare är vi med i Metro. Sedan kommer tidningen Vårt Huddinge och gör ett reportage om oss. Samma dag börjar 6B sälja kakor och samla pant för att få pengar till att trycka flygblad.

19 januari kommer Lilla aktuellt och gör ett reportage. Några av oss får prata med dåvarande UR-chefen Johan Grafström inför tv-kamerorna. Dagen efter har vi har samlat ihop över 600 kr till flygbladen och vi skickar dessa till tryck. Några dagar senare är vi med i tidningen södra sidan. Nu har vi 737 vänner på Facebook. 27 januari är vi med i Lilla aktuellt för andra gången! De överraskar oss med skådespelarna från Geografens testamente, Henrik och Johannes. Vi får tillbaka flygbladen från tryckeriet. Vi skickar ut dessa på en gång.

I början av februari har vi insändare med i Aftonbladet , Expressen och Södra Sidan och vi har nästan 1000 vänner på Facebook. Tack vare flygbladen har vi också nästan 60 skolor med oss i kampen. I samband med detta startar vi en namninsamling på namninsamling.se. 16 februari skriver Blondin-Bella om oss i sin blogg. Hon har fått ett flygblad och stöttar oss. Samma månad pratar vi om vår kamp i radio P4. I februari skriver vi också en debattartikel på Aftonbladets debattsida. Några dagar senare får vi svar av UR:s programchef Ami Malmros som bjuder in oss till UR.

I mars får vi brev av Sveriges kultur- och demokratimenister Alice Bah Kuhnke. Hon tycker om vår kamp. Samma månad har vi fått över 700 skolor med oss i kampen. Vi får också besök av retorikexperterna Per Lange och Johan Bergström som peppar oss inför mötet med Ami Malmros. Dom lär oss också om retorik.

I april skriver Svenskt näringsliv om oss i sitt nyhetsbrev.  Skolverket skriver om oss på deras hemsida. Senare samma månade har vi 1689 vänner på Facebook. Vi är också med i podcasten Skolsverige. Vi får brev av Stefan Löfven. Han stöttar oss i kampen och skriver att han tycker att Geografens testamente verkar vara ett bra program.

1 maj är vi med i tidningen Lyckoslanten. Veckan efter åker vi till UR och debatterar med programchefen Ami Malmros. Vi får inget besked om det blir en ny säsong. I slutet av maj skickar marknadsföretaget Freya news ut ett filmteam till skolan. De är hos oss hela dagen och filmar vår kamp. Det blir en fem minuter lång film med temat: " Är du bättre på marknadsföring än en femteklassare?". Vi skriver en ny artikel på Aftonbladets debattsida med rubriken "Vi vill ha besked”.

Dagen före sommarlovet får vi svar från UR att de har lagt undan pengar i sin budget för att göra programmet, men vi får inget definitivt svar på hur det blir. I början av oktober publicerar vi en debattartikel i Dagens ETC med rubriken: ”Tystnad är inget svar UR”. Vi vill ha ett slutgiltigt besked! 8 oktober får vi ta emot Huddinges demokratipris och just nu har vi två sidor i denna tidning som ni håller framför er!

Barns röster räknas!!!

Foto: Agnes Österman

Vi vann Huddinges demokratipris

Vi är tacksamma. Men om vi inte får svar av UR snart så kommer vi inte kunna göra något mer eftersom vår skola ska göras om till en F-6 skola och vi är de första som flyttas.

Vi var inte förberedda på beslutet och därför har vi inte sökt in till andra skolor. Våra föräldrar har frågat varenda år om vad som kommer hända med skolan och alla har sagt att det kommer bli bra. Det tror inte jag.

Ni kanske säger att beslutet inte kan överklagas men det kan det. Ni vet att det har hänt förut, vi har gjort det. Det var därför ni valde oss som vinnare.

Ni valde oss för att barnen har påverkat. Vi kan göra det igen. Ert beslut. Det är fel Huddinge, det är fel.

Ludwig Berglind, 6A

Foto: Filip M

Hur började allt egentligen?

Allt började med att vi fick vet att UR inte hade prioriterat Geografens testamente i sin budget. Vi blev arga! All energi och all drivkraft vi behöver till kampen får vi av varandra, vi hjälper varandra och peppar varandra. Ifall det är någon som inte vill göra något finns det alltid någon annan som kan göra det. Lärarna på vår skola peppar oss men framför allt Maria som har drivit oss framåt, vi alla kämpar och vill nå vårt mål!

Emma Kimell och Agnes Österman, 6A.

Det går att påverka även om man inte är myndig!

Kampen för mig har inte bara betytt att få tillbaka Geografens Testamente utan också att vara medveten om att man kan påverka även om man inte är myndig. Att få en helt annan syn på hur man kan arbeta. En lektion behöver inte vara en tråkig faktabok utan att istället uppleva och vara med i samhällets process kring demokratin.

Man lär sig att hitta lösningar kring problem och att aldrig ge upp. Jag har lärt mig att ta diskussioner och lärt mig hur man använder motargument. I vissa fall har bemötandet bland de vuxna inte varit så mottagligt och därav har jag lärt mig att kämpa vidare. Denna kamp har gjort så att vår demokratiska röst har hörts av folk runt om i hela Sverige.

Elsa Holmlund

Vi har tur som bor i Sverige

Vi har demokrati och vi får tänka och tycka vad vi vill utan att behöva vara rädda för att åka i fängelse för att vi har en åsikt. Om vi inte bodde i Sverige och hade demokrati så skulle våran kamp aldrig blivit av. Vi skulle ha varit för rädda, rädda för att visa vår åsikt, rädda för att visa att barns röster räknas.

Elias, 6A

Rädda barnen i Syrien

Vi i 6B samlade på en vecka ihop 12000 kronor till Rädda barnen! Vi sålde kakor i Skogås centrum och till lärare. Vi gick runt med bössor och sålde kaffe utanför lärarrummet!

Rädda barnen i Syrien
Så att de inte flyr igen
Vi gjorde susen
Vi fick ihop 12000!
Cirka 20 familjer kunde vi rädda
Alla barn ska bli sedda
Tack för oss
Och man ska inte slåss!

Linnea, 6B

Krav. Klassen har fortfarande inte fått ett klart besked om det blir en ny säsong. Ami Malmros svarar på frågor.

Så har klassen påverkat UR

Hallå där...Ami Malmros, programchef på UR. Tycker du vi har påverkat dig och hur du tänker om barn?

UR. Ami Malmros. Foto: Johan Bergmark/UR

Det var en svår fråga, om hur jag tänker om barn, för den är så stor. Jag kan väl säga så här att barn kan och har möjlighet att påverka, det är viktigt för mig.

Okej, tycker du att vi har påverkat dig?

Ja, jag tycker ni har påverkat mig, i att jag har tagit upp förhandlingarna kring Geografens Testamente och sitter nu i förhandlingar och försöker skynda på processen. Jag hade satt av pengar så att de kanske kan komma igång hösten 2017 eller 2016, men jag vill att de ska dra igång så fort som möjligt. Det är ju för att ni har påverkat mig som jag känner att jag vill göra det här fortare än vad jag kanske hade gjort annars.

Tycker du att barns röster räknas?

Absolut.

Kan du berätta lite mer om hur du tycker och tänker om det?

Jag tycker man ska lyssna på barn, jag tycker att barns röster får alldeles för lite utrymme i media. Barn hörs alldeles för lite i viktiga frågor som berör dom, och ser det som ett av våra uppdrag på UR: att förstärka barnens röst. De är viktiga, lika viktiga som alla andra som lever i en demokrati.

Vill du att det ska bli en till säsong av Geografens testamente?

Ja, jag jobbar på att det ska bli en till säsong. Men sen är det ju så att tills ett avtal är påskrivet så kan man aldrig veta om man är överens om pengar eller utformning eller vem som ska göra det och så vidare. Så ja, jag vill göra en till ­säsong, men inte till vilket pris som helst.

”Vi har lärt oss att påverka”

Hallå där... Ingemar Sandén, 12 år. Vad har du lärt dig av kampen?

Ingemar Sandén.

– Att man inte behöver vara över 18 år för att göra skillnad. Det är bra att lära barn att jobba demokratiskt.

Vad har varit roligast och svårast?

– Att det var olikt annat skolarbete. I början var det svårt när tidningar hade mindre anledning att skriva om oss.

Vad har hänt?

– Vi har kommit otroligt långt, mycket längre än vad vi trodde att vi skulle komma.

Hur gjorde ni det?

– Alla har gjort olika saker. Jag har ringt till tidningar, skrivit insändare och skrivit på facebook. Jag var också med på debatten med UR:s programchef.

Vad var jobbigt?

– När man ringde till en tidning och dom som svarade var otrevliga, vilket många var.

Clara och Marcus tipsar: Så lyckas du med kampen!

Ge aldrig upp, om du inte får ett ”ja” försök igen eller fråga någon annan.

Skapa konton på sociala medier. Kontakta tidningar, tv och kändisar.

När du ska ringa någon: Skriv en text eller var säker att du kommer ihåg vad du ska säga. Det är bättre så du inte glömmer bort det mitt när du pratar.

Barns röster räknas och ni har inget att förlora. Var inte blyg, låt bestämd och erfaren.

Det kan ta lång tid att nå dit man vill. Tappa inte tålamodet. Tro på dig själv. Kom ihåg att alla kan förändra!

Visa merVisa mindre