Det har varit mycket knas för krematoriet på Skogskyrkogården. Foto: Ioana Marinescu

Efter två år: Nu lagas krematoriets krånglande tak för 20 miljoner

Två år försenat och med en prislapp på 20 miljoner; nu åtgärdas det läckande taket på Skogskyrkogårdens nybyggda och kostsamma krematorium. Staden hoppas dock få tillbaka en del av pengarna i den pågående rättstvisten.

  • Publicerad 11:29, 3 okt 2016

En nödvändig och vacker satsning med fokus på utformning. Så sa politikerna om Skogskyrkogårdens nya krematorium, som invigdes 2013. Med facit i hand så blev det så här:

* Bygget blev 46 miljoner kronor dyrare.
* Det stora fönstret dödade fåglar, ett problem som nu upphört.
* Det läcker in vatten genom taket.

Vattenläckaget skulle ta åtgärdats redan hösten 2014, alltså ett år efter invigningen. Men först nu under hösten 2016 är arbetet igång och taket håller i skrivande stund på att plockas ner. Det är en stor renovering som beräknas vara klar i mars 2017. Att det tagit två år att komma igång med att fixa det läckande taket, förklarar Mats Larsson, förvaltningschef på kyrkogårdsförvaltningen, så här:

– Renoveringen har blivit försenad eftersom vi ligger i en juridisk tvist med en av entreprenörerna. Det är svårt att säga vad det här kommer att kosta, på grund av tvisten.

Han säger att själva jobbet går loss på 20 miljoner kronor men att staden hoppas få tillbaka en del av de pengarna när saken avgörs i tingsrätten i januari.
 
Kremationsverksamheten fungerar oförändrat och störs inte av renoveringsarbetet.  

Läs mer

Varför räknar Stockholm så fel med sina byggen?

Skogskyrkogårdens krematorium - en dödsfälla för fåglar

Krematoriet blir 46 miljoner dyrare

Mer strul kring krematoriet på Skogskyrkogården

Dyrare kremering när gaspriset höjs

Nya krematoriet har för dåligt tak

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15