"Det är svårt föreställa sig ett liv utan henne", säger Naile Aras som är med och arrangerar en manifestation efter att vännen Helin Burkay (bilden) avlidit som en följd av kriminaliteten i Järva. Foto: Privat

Efter tvåbarnsmammans död: Nu manifesterar anhöriga och politiker mot våldet

För knappt två veckor sedan avled tvåbarnsmamman Helin Burkay, efter att ha blivit påkörd av en motorcykel på Järvafältet. På lördag samlas anhöriga och politiker på Eggeby gård i en manifestation mot våldet.

  • Publicerad 17:25, 20 apr 2017

Vi vill uppmärksamma den oroväckande utvecklingen. Området har lämnats till sitt öde. Företag lämnar och kriminaliteten har normaliserats.

På lördag ställer sig familj och vänner till avlidna Helin Burkay med plakat vid Eggeby gård, för att uppmärksamma våldet i Järva.

Helin Burkay, en omtyckt tvåbarnsmor, avled för knappt två veckor sedan. Hon hade då vårdats på sjukhus i flera dagar efter att hon blivit påkörd av två personer på en stulen motorcykel vid Eggeby gård på Järvafältet.

Naile Aras, Helin Burkays vän sedan 34 år, är en av de som är med och arrangerar manifestationen tillsammans med Helin Burkays familj.

– Vi vill uppmärksamma den oroväckande utvecklingen. Området har lämnats till sitt öde. Företag lämnar och kriminaliteten har normaliserats. Vi kommer ta med oss plakat med orden "Det var inte en olycka, det var mord", säger hon.

Vilka följder vill du se av manifestationen?

– Min personliga förhoppning är att manifestationen ska få politiker och myndigheter att ta våldet i Järva på allvar. Som när mordet på Fadime Şahindal blev en vändpunkt för hur politiker såg på hedersrelaterade mord. Det var upptakten till att man började satsa på riktigt. Att politiker på allvar tog sig an frågan om hedersrelaterade mord och hur man kan förebygga dem, säger Naile Aras.

Politiker närvarar

Fler än 180 personer har redan tackat ja till att närvara under manifestationen, däribland politikern Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd.

– Jag bor själv i Rinkeby och känner till problemen. Det är inte acceptabelt att man inte ska kunna vandra på fältet utan att vara trygg. Jag hoppas det här blir en väckarklocka inte bara för de som begår de här brotten, utan också en signal till oss alla så att vi gör allt för att förhindra att liknande brott inträffar i framtiden, säger hon.

Polisen: "Ökar oron"

Enligt polisen har aggressiv körning var en del av problembilden i Järva sedan många år.

– Den finns sedan tidigare en påtaglig oro i området för att något sådant här ska hända. När en sådan här händelse inträffar visar det att oron är besannad, säger Christoffer Bohman, biträdande områdeschef i Järva, som säger att polisen nu intensifierar bekämpningen av brotten.

Samlar in fordon

Att åka ut och jaga personer som kör aggressivt, är inte ett alternativ eftersom det skulle utsätta boende för livsfara. Istället måste polisen jobba genom att spana efter de som begår brotten, samt att samla in deras fordon.

– Vi för dagligen listor över var vi tror motorcyklar står, som i portar och förråd. Vi har kontinuerligt folk som är ute och hämtar in fordon från den här listan, säger Christoffer Bohman.

Hur påverkar den här händelsen och manifestationen de här brotten, kan det leda till förändring?

– Kanske en del individer kan känna empati med vad som hänt, men tyvärr inte alla för vi ser att beteendet har fortsatt.

Har ni verkligen bemanning nog att åka ut på alla tips om buskörning?

– Jo, det har vi. Vi prioriterar det väldigt högt.

Läs mer: Polisen bekräftar: Påkörd kvinna vid Eggeby gård har avlidit

Efter tvåbarnsmammans död

Den 3 april blev femtioåriga Helin Burkay påkörd av två personer på en mc. Hon avled fyra dagar senare av skadorna.

Enligt polisen i Järva misstänks föraren för vårdslöshet i trafik, alternativ grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död alternativt grovt vållande till annans död samt narkotikabrott.

– De här brotten är inte häktningsgrundande, han är på fri fot i avvaktan på rättegång, säger Tomas Sandin, utredare.

Den unga kvinna i 20-årsåldern som satt bak på motorcykeln är fri från misstanke.

Lördagen den 22 april, klockan 12, arrangerar anhöriga en manifestation mot våldet i Järva, på Eggeby gård.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Efter mordet i Barkarbystaden – polisen söker uppgifter om bil

Nyheter "Föraren ska ha varit omaskerad" Den femte juni sköts en person till döds i Barkarbystaden. Nu går polisen ut med bilder på den bil som ska ha använts i samband med mordet.måndag 25/6 14:26

Ingen pendelbåt från Järfälla till City i sikte

Nyheter Utredningen dröjer: "Ha tålamod" Till sommaren skulle utredningen om en pendelbåtslinje mellan Järfälla och stan, via Hässelby, vara färdig. Men nu får boende istället ge sig till tåls till efter valet då besked om linjen kan bli...måndag 25/6 11:33