Djurkliniken i Hässelby strand får bygglov för att flytta in i gammal ladugård. OBS bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Efter tvisten – djurklinik i Hässelby kan få nya lokaler

Sen slutet av förra året har djurkliniken i Hässelby strand försökt flytta in i nya lokaler. Två gånger har stadsbyggnadskontoret sagt nej till en flytt till den tänkta platsen – men nu ställer sig politikerna på klinikens sida.

  • Publicerad 12:02, 4 okt 2019

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Joakim Larsson (M) menar att en djurklinik passar bättre i den gamla stenladugården än en bilverkstad. Foto: Margareta Bloom Sandebaeck

StockholmDirekt har tidigare skrivit om djurkliniken AniCura i Hässelby strand, som sen december 2018 försökt flytta sin verksamhet till en ladugårdsbyggnad på Kvarnhagsgatan, som på senare tid använts som bilverkstad.

– Vi har begränsade resurser där vi är nu. Vi behöver fler rum och operationssalar för att kunna ge den vård vi vill ge, säger Pia Bexell, klinikchef på AniCura Hässelby Veterinärpraktik.

För att flytta in i den gamla ladugården behöver de bygglov. Men det har stadsbyggnadskontoret sagt nej till, med motiveringen att byggnaden endast får användas för "garage och därmed samhörigt ändamål".

AniCura valde då att lyfta saken till stadsbyggnadsnämnden. Politikerna där höll inte med om avslaget, utan tyckte att berörda grannar skulle höras i frågan först.

Togs upp igen

När ärendet togs upp i nämnden förra veckan hade inga grannar haft några synpunkter på flytten. Men stadsbyggnadskontoret valde att återigen rekommendera ett avslag på bygglovet. De menar att en djurklinik fortfarande inte överensstämmer med detaljplanen.

Men politikerna gick på AniCuras linje och godkänner bygglovet.

– Det är helt enkelt för att vi tror att verksamheten kommer fungera utmärkt i fastigheten. Det blir lite av en återgång till vad som varit där ursprungligen, vilket är djurhållning, säger Joakim Larsson (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Glädjande besked

På AniCura mottogs beskedet med glädje.

– Det känns fantastiskt. Vi har kämpat länge, och är jätteglada att det är nära nu. Och en djurklinik känns mer lämpligt där än en bilverkstad, säger Pia Bexell.

Men än är inte allt helt klart. Även om politikerna godkänt bygglovet finns tid för överklagan.

– Det här känns ju positivt, men det är först om några veckor vet vi med hundra procents säkerhet om vi kan flytta, säger Pia Bexell.

Om allt går som det ska hoppas AniCura kunna flytta in i de nya lokalerna senast hösten 2020. Om bygglovet överklagas kommer de leta vidare, men Pia Bexell understryker att de inte kommer stänga i Hässelby strand förrän de har en annan plats att flytta till.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt