På besök. Jan Jönsson (L), socialborgarråd, besökte i förra veckan Vällingbypolisen och Sociala insatsgruppen i Hässelby-Vällingby. Foto: Mikael Andersson/Claudio Britos

Efter ungdomsrånen – vill se elektronisk fotboja på misstänkta

I fredags besökte socialborgarråd Jan Jönsson (L) Vällingbypolisen och stadsdelens sociala insatsgrupp för att prata om det dödliga våldet i Stockholm – och om de ungdomsrån som drabbat Västerort den senaste tiden.

  • Publicerad 11:32, 8 maj 2019

I april sköts tre unga män till döds, inom loppet av en vecka i Sätra. I januari avled en ung man och ytterligare en skadades efter skjutningar i Jakobsberg.

Med anledning av det dödliga våldet besöker nu socialborgarråd Jan Jönsson (L) lokalpolisområdena i Stockholm. I fredags hade turen kommit till Vällingbypolisen. I samband med det träffade han även Sociala insatsgruppen, SIG, i Hässelby-Vällingby. Bland annat pratade de om hur trygghetsrådet i Hässelby-Vällingby jobbar.

– Det låter väldigt effektivt att man samlas var tredje vecka och jobbar operativt, prioriterar och att det finns ett tydligt mandat. Ganska ofta handlar annars den här typen av samverkan främst om informationsutbyte, säger Jan Jönsson.

Fler måste våga anmäla

Även ungdomsrånen, som inträffade bland annat i Alvik under vintern och den tidiga våren, diskuterades. Många ungdomar som rånas blir även utsatta för hot, som gör att varken de eller deras föräldrar vågar berätta vad som har hänt, något polisen berättat om tidigare.

– Det har skett en tydlig trendförändring de senaste fyra åren där brottsoffer sitter helt tysta för att de är skräckslagna. Det är en katastrof, för det som visade sig med Alviksrånen är att när polisen kunde börja gripa personer upphörde rånen, säger Jan Jönsson.

Jan Jönsson vill nu se nya metoder för att komma till rätta med att brottsoffer hotas till tystnad. Ett förslag är elektronisk fotboja om man är på sannolika skäl misstänkt för övergrepp i rättssak. Att införa det kräver dock ett riksdagsbeslut.

– Precis som när en person blir häktad ska det givetvis ske en rättslig prövning och det behöver kombineras med sluten ungdomsvård om inte fotbojan skulle hjälpa, säger han.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt