Södertörns tingsrätt. Arkivbild. Foto: Mostphotos

Efter uppmärksammade rånet: 16-åringar döms

Två 16-åriga pojkar döms till ungdomsvård efter den uppmärksammade händelsen där de rånade, slog och förnedrade en 18-åring, rapporterar SVT.

  • Publicerad 11:36, 20 feb 2020

Överfallet tog sin början efter att 18-åringen klev av tunnelbanan i Björkhagen på väg hem från jobbet och har fått mycket uppmärksamhet i medierna den senaste tiden.

Enligt Aftonbladet ska 18-åringen ha blivit förföljd av de två 16-åriga gärningsmännen. De påstod att de hade pistol och kniv, och gjorde flera försök att få pengar av 18-åringen. Han tvingades också att köpa mat åt rånarna på McDonald’s, samt åka med dem i en buss till Farsta.

"Urinerar på mig"

Efter det utsattes 18-åringen för sparkar, slag och förnedring.

– Först blir jag misshandlad, sedan väljer en av killarna att urinera på mig medan han filmar detta, sa han i en intervju i SVT förra veckan.

Filmen i fråga spreds också i sociala medier, enligt kanalen. De två gärningsmännen kunde gripas och nu har alltså Södertörns tingsrätt dömt båda 16-åringarna till ungdomsvård för rån.

Fallet i fråga är ett av flera som tingsrätten tagit ställning till och totalt kunde fyra 16-åringar dömas till ungdomsvård för inblandning i rån. En av dem döms för tre rån, övriga för ett.

– Om de tilltalade hade varit vuxna hade tingsrätten dömt ut längre fängelsestraff, säger rättens ordförande rådmannen Feryal Mentes i ett pressmeddelande.

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11

AIK bandy flyttar till Söderort

Sport Satsar på guld med två nyförvärv i världsklass Under säsongen har AIK bandy haft problem på sin hemmaplan Bergshamra IP. Nu står det klart med en ny lösning som innebär flytt till helt nya hallen på Gubbgängens IP. Samtidigt har klubben lyckats...torsdag 2/4 13:54