Vill stoppa våldet. "Vi vänder oss mot hela våldskulturen, oavsett om våldet riktas mot kvinnor, barn, män eller ungdomar. Vårt mål är att få bort det ur samhället", säger Veronica Delin, här med Lena Ölander och Leila Ishaq i nätverket 127 mot våld. På tisdag bjuder de in till ett öppet möte i Sätra. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Efter våldet: De kallar till stormöte i Sätra

Efter den senaste tidens våldsamheter, som kulminerade i morden på tre unga män i Sätra, har boende fått nog. Nu kallar de hela Skärholmen till ett öppet möte mot våldet. "Lösningarna måste komma från oss som bor här", säger Leila Ishaq, från nätverket 127 mot våld.

  • Publicerad 14:33, 24 maj 2019

Det har varit en våldsam vår i 127-området. I början av april hittades en kvinna mördad i en lägenhet i Skärholmen. Någon dag senare misshandlades en annan i Sätra. En tredje kvinna knivskars i Vårgården i Vårberg.

Och så dödsskjutningarna. Under tre dagar i mitten av april skakades Sätra av morden på tre unga män.

– Våld gör ont var det än sker, men det känns som att det kommer närmare och närmare. Nu har vi fått nog, det kan inte få fortsätta så här, säger Leila Ishaq.

Hon bor i Vårberg och en del av det nybildade nätverket "127 mot våld", som den 28 maj kallar till ett öppet möte i Sätraskolan.

– Efter morden så samlades det enormt mycket folk här i Sätra. Det var mammor, pappor, kusiner. Och alla undrade vad vi kan göra åt det här? Hur ska vi organisera oss? Nu har alla som blev berörda av det som hände chansen att få sina röster hörda, säger Lena Ölander, Sätrabo och med i nätverket.

"Vi som kan lösa det här"

Målet med mötet är att gemensamt diskutera vad som behövs för att våldet i 127-området ska stoppas. Oavsett om det gäller våld mot kvinnor, dödsskjutningar eller andra typer av våld.

– Våld börjar sällan med en skjutning, det börjar med mindre saker: psykiskt våld, ekonomiskt våld, rån eller otrygghet. Det är därför vi riktar oss mot alla former av våld. Och vi kan inte förvänta oss att bara myndigheterna, politiker och poliser ska lösa det här, vi måste alla tillsammans göra något, lösningarna måste komma från oss som bor här. Jag tror att många redan sitter på lösningar, men saknar en plattform för att få fram dem, säger Leila Ishaq.

Tanken är att nätverket ska samla lösningarna som kommer fram på mötet och på olika sätt jobba vidare med dem. Antingen genom att anordna andra möten eller föreläsningar, eller lyfta dem vidare till myndigheter och politiker.

Vill ha med alla

Nätverket bildades efter en paneldiskussion om Alexandra Pascalidous bok "Mammorna" som hölls i Skärholmen förra året. Men till nätverket och det öppna mötet är alla Skärholms-, Sätra-, Bredängs- och Vårbergsbor välkomna, säger intiativtagarna.

– Vi vill särskilt få hit pappor och män. De hörs sällan i den här frågan, delvis på grund av hur familjer ofta ser ut och att de i våra områden ofta jobbar natt. Men de är jätteviktiga i det här. Alla behövs, säger Leila Ishaq.

Åtalas för mordförsök efter knivattack i Vårberg

Ny misstänkt för kvinnomordet i Skärholmen

Stockholms stad saknar krisplan för dödsskjutningar

Ingen gripen efter morden i Sätra

Sätra samlades i sorgen och ilskan

"Vi samlas mot våldet"

"Vi samlas mot våldet" är namnet på det öppna möte som nätverket 127 mot våld anordnar nästa vecka.

Mötet är öppet för alla som bor i 127-området (Vårberg, Skärholmen, Sätra och Bredäng).

Mötet hålls i Sätraskolan på tisdag den 28 maj, klockan 18.00 till 21.00.

Visa merVisa mindre