Lagändring. Erik Bengtzboe (m) vill se ett undantag för brottsoffer i skolsystemet. Foto: Daniel Sjöberg

Efter våldtäkten - Nu kan lagen ändras

Efter våldtäkten ville Karin byta skola, men lagen satte stopp. Ena-Håbo Tidningens nyhet väckte stor ilska. Nu kan lagen ändras. – Det är tydligt att det finns ett behov av fler undantag, säger Erik Bengtzboe, Moderaternas talesperson i skolfrågor.

  • Publicerad 10:14, 5 dec 2017

I förra numret berättade Ena-Håbo Tidningen om 14-åriga *Karin som utsatts för en våldtäkt av två pojkar födda 2001 respektive 2002.

Sedan dess har hon inte varit i skolan. Hon vill nämligen byta från sin kommunala skola till en privat, men skolan säger nej. Lagen sätter nämligen stopp. En elev får inte gå före i kösystemet.

– Jag är helt chockad över hur det ser ut. Hur utlämnad man blir. Hur lite hjälp man får av samhället. Jag trodde att det fanns ett skyddsnät för brottsoffer, men så är det tydligen inte, sa hennes pappa *Göran då.

– Det är ju en fruktansvärd berättelse att få höra. Det får ju ens hjärta att skära. Det är första gången vi har fått den här typen av situationer beskriven för oss i riksdagen, säger Erik Bengtzboe från Moderaterna.

Han är på plats i Enköping för att besöka Hummelstaskolan, men redan i samband med att Ena-Håbo Tidningen skrev om händelsen fick han höra talas om den genom kollegan Jessika Roswall, riksdagskvinna (M) från Enköping.

– Reglerna finns till för att det ska vara en likabehandling för alla elever och för att man ska garantera ett rättvist system, men det här exemplet tydliggör ju med all önskvärdhet att det finns behov av undantag och vår uppfattning är att man måste börja ett arbete för att se över om man inte kan ändra i lagen så att det faktiskt finns möjlighet att göra undantag i den här typen av väldigt speciella fall, säger Bengtzboe.

I dag är kryphålen minimala. Det finns helt enkelt inga möjligheter för en skola att släppa före en elev som råkat ut för ett brott.

– Det är väldigt begränsat i vilken mån man får frångå kösystemet överhuvudtaget, men det är tydligt att det finns behov av fler undantag.

Många läsare var upprörda efter att ha läst om Karins situation och flera önskar en lagändring och så kan det också bli nu.

– Att stifta lag är komplicerat och den måste hänga ihop och inte få oönskade effekter. Det måste utredas grundligt så att det blir bra, men jag är övertygad om att vi kan få igång en dialog om detta och jag tror inte att det ska vara en fråga där det finns någon politisk schism. Det här borde alla kunna vara överens om, säger Bengtzboe.

Vad händer nu?

– Det beror lite på. Det blir en process att ta det här med sig in i riksdagen och in i utbildningsutskottet som hanterar de här frågorna och titta på var kan man enklast och smidigast inleda ett sådant arbete.

*Karin och Göran heter egentligen något annat.

Friskolor

En friskola är i svenskt skolväsen en skola med annan ägare än stat, landsting, eller kommun.

För att starta en friskola måste huvudmannen ansöka hos Skolinspektionen om att få starta skolan.

Vid allvarliga missförhållanden kan Skolinspektionen återkalla skolans tillstånd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19