Koka vattnet. Bor du i Öresundsbro får du göra det fram till måndag. Minst. Foto: Mostphotos

Efter vattenläckan – koka vattnet

Vattenläckan i Örsundsbro är lagad. Det betyder inte att problemen är över. Kommunen rekommenderar att de boende kokar vattnet åtminstone fram till måndag.

  • Publicerad 14:48, 28 jun 2017

Det var på tisdagen som Örsundsbro drabbades av en vattenläcka som även kom att påverka Säva och Hjälsta. Läckan lokaliserades snart och lagades samma dag.

– Så snart man märker att det har hänt så ger man sig ut och letar upp felet för att laga det, säger Marika Hansson, tillförordnad VA-chef på kommunen.

Var det här något man hade kunnat undvika?

– I det här fallet kan man inte säga exakt vad det var som var anledningen till läckan. Oftast beror det på åldern på röret, men det kan finnas olika skäl.

Inte fritt fram att dricka

Trots att läckan är lagad betyder det inte att det är fritt fram för boende i Örsundsbro att börja dricka vatten direkt ur kranen eller använda det till att laga mat eller skölja grönsaker till exempel.

När läckor sker finns det alltid en risk att det kommer in bakterier i vattnet. Därför rekommenderar kommunen att de boende kokar vattnet.

– Det är en ren säkerhetsaspekt. Oftast är det ingen fara, men eftersom man inte kan garantera det så rekommenderar vi att man kokar vattnet, säger Marika Hansson.

Under helgen kommer det ingen ny information utan rekommendationen gäller åtminstone till på måndag. Det beror dock inte på att det är just helg utan för att det tar tre dygn innan svaret kommer.

– Vi har avtal med ackrediterade laboratorium, men det går inte att ta prover direkt utan först när vattnet har varit igång igen ett tag. Sedan sätts provet på odling i tre dygn så det är anledningen till att man inte kan räkna från och med att läckan lagades utan i stället från dess att provet kommer in till laboratoriet, förklarar Marika Hansson.

Förutom att koka vattnet, några andra råd?

– Ja, när det har kommit in luft i vattnet och det har varit trycklöst så kan det bli lite missfärgat. Om det är så är det bara att låta kranen stå på.

Gör såhär

Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning. Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt.

Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas. Häll upp det kokta vattnet i en väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna.

Låt det stå i rumstemperatur eller svalare, gärna i kylskåpet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Lagen om all jävlighet

Nyheter Jag är nyss hemkommen från en fantastisk semester i spanska Nerja. Tack alla inblandade. Väl hemma tänkte jag att jag skulle kunna rida lite på vågen av semesterfeelingen. Stretcha semester med en...fredag 18/5 10:31

Enköpingsbo utpekad som huligan

Nyheter En man i 20-årsåldern, bosatt i Enköping, förbjuds att besöka idrottsevenemang efter misstänkt misshandel på Friends arena.torsdag 17/5 10:10