På plats. Fisktorgsbron i hamnen är på plats igen, efter ett halvår av reparationer. Foto: Fredrik Gustafsson

Efterlängtad bro på plats igen

I snart ett halvår har en av Enköpings kanske mest självklara broar varit ur bruk. Nu är den av många efterlängtade Fisktorgsbron på plats igen, i toppskick.

  • Publicerad 10:29, 18 jan 2019

Efter sommaren har det inte gått att nå Klosterparken från Hamngatan. Fisktorgsbron har varit i Gävle det senaste halvåret, för reparation. Men i slutet av förra veckan anlände en transport Enköpings hamn. Nu är den anrika bron på plats igen.

– Vi vet inte riktigt exakt hur gammal bron är. Vi ska ta reda på det. Men jag tror att den kom till ungefär samtidigt som Joarbron. Då pratar vi om 1920-tal, säger Rickard Westlöf, Chef projektenheten på Fastighetsavdelningen.

Men en bro över Enköpingsån, på ungefär samma plats, har funnits på plats betydligt längre tillbaka i tiden än så.

– Vi har haft arkeologer på plats. Och det är bekräftat att det har funnits en bro i direkt förlängning av Munksundsgatan som har anslutit lite längre upp här, och det var redan på 1200-talet.

– Jag har pratat med musichefen här i Enköping. Jag ska försöka få upp en skylt här i anslutning till bron för att tala om platsens historia.

Det är en hel del som har gjorts med den förmodat hundra år gamla bron under renoveringen.

– Skadorna som var, var framförallt kring brofästena, det var väldiga skador på stålet, där bron har legat emot. Så det har bytts ut. Dessutom en del delar som legat närmast vattnet som också var skadade. En hel del stål är utbytt och förbättrat, säger Rickard Westlöf.

Dessutom är hela brobanan utbytt. Alltså, brons trägolv. Bron har också blästrats, målats med ny grundfärg och täckfärg.
– Så bron ska väl klara att stå här i hundra år till då är det tänkt, berättar han.

Hamnområdet och Klosterparken i synnerhet är ett populärt tillhåll för hundägare. Och några som promenerar i området, i stort sett varje dag, är den nyblivne pensionären Gunnar Schild och hans hund Eddie. För det radarparet har bron varit efterlängtad.
– Redan första dagen när bron hade tagits bort, så såg jag hundar som bara satte sig ned här, och undrade var bron hade tagit vägen. Eddie tyckte det var jättekonstigt, säger Gunnar Schild som snart kommer att kunna återgå till deras vanliga promenadrutt.

Men trots att Fisktorgsbron är på plats, kommer det att dröja ett tag till, innan Enköpingsborna kan använda sig av bron. Nu ska den monteras och slutbesiktigas. Dessutom ska marken runt om kring bron fixas till.

– Jag har svårt att säga en exakt tid när bron kommer att kunna användas igen. Men vi tror och hoppas att allt är klart om ungefär två veckor.

Det är anläggningsföretaget Sveab som upphandlats för renoveringen av bron. Det lokala byggföretaget Elvbygg kommer att färdigställa installationen.