Nu är är det dags för invigning av den efterlängtad konstgräsplanen i Kälvsta. Foto: Mostphotos

Efterlängtad konstgräsplan invigs i Kälvesta

Från och med imorgon klockan 12 kan man för första gången få sina knän skrapade på gräs istället för grus i Kälvesta. Då invigs nämligen den nya konstgräsplanen.

  • Publicerad 15:53, 25 okt 2019

1973, när bygget av området Kälvesta var så gott som klart, bildades Kälvesta idrotts- och fotbollsförening, KIOF. Några år senare fick stadsdelen tillskott i form av en grusplan.

Men tiderna förändras. Och grusplanen, som tjänade föreningen under 30 år, har tappat i popularitet på senare tid. Fotbollen har därför spelats på andra platser i Västerort.

– Föräldrarna är inte lika pigga på skrubbsår och grusiga kläder, så vi hamnade i ett läge där inte så många använder planen, säger KIOFs ordförande Janne Sahlberg.

Fotbollen flyttar hem igen

Så kampen för att få en ny plan började, och till slut gav det resultat. Det bestämdes att gruset skulle bli konstgräs, och tidigare i höst kom det på plats. Förutom det nya underlaget har planen fått nytt stängsel, led-belysning och nyrenoverade omklädningsrum.

Nu är det till sist dags för invigning, lördagen den 26 oktober.

Fika och korv dukas fram redan klockan tolv, och redan då kan alltså den som har skorna och kortbyxorna redo testa det nya underlaget. Dessutom kan man testa Speedshooting, alltså att mäta hur snabbt och hårt man sparkar.

Klockan 13 börjar själva invigningsceremonin. Då ska bandet klippas, och den som gör det är bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Han hoppas att många kommer använda planen hädanefter.

– Konstgräs är omdiskuterat, men man ser att speltimmarna ökar när en plan går från grus till konstgräs. Jag blev själv tacklad på en grusplan när jag var liten, och där slutade min fotbollskarriär. Det är kul att kunna prioritera det här, och vi märker att det är uppskattat, säger Dennis Wedin.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt