TESTSPELAR. Magnus Svensson, förvaltare på Stena Fastigheter, testar padelbanan med fastighetsvärden Christofer Marberg på andra sidan nätet. Foto: Charlotte Arwedsson

Ekebobadet har blivit padelbana

Väsby har fått sin första padeltennisbana. Den växande folksporten kan nu spelas där gamla bassängen på Ekebobadet låg.

  • Publicerad 11:17, 4 apr 2019

Jag tror att det blir succé. Det tillför området lite extra kvalitet.

Poolen på det gamla Ekebobadet har inte varit i bruk på 5–6 år, och trots en förhoppning hos många att det åter skulle bli bad i Smedby har det inte blivit så.

– Bassängen som låg där var helt uttjänt. Området har varit inhägnat och vi har funderat på vad vi skulle göra med ytan. Då tänkte vi: "Varför inte en padelbana?", säger Mikael Röjdemark, fastighetschef på Stena Fastigheter som äger bostäderna i Ekebo.

Banan blev klar i oktober men hann bara vara öppen tre veckor innan vintern kom. Men nu när våren är på ingång är det snart dags att öppna den "på riktigt". Nu ska bara de låsbara dörrarna monteras.

– Det här är en riktig padeltennisbana, med alla riktiga mått. Den har konstgräs, sand och glasfiber. Vi har köpt hela banan av en padelbanetillverkare. Priset var runt en miljon kronor, berättar Mikael Röjdemark.

Vem får spela på padelbanan?

– Den är först och främst för våra boende i Ekebo. Men den kommer troligen att även vara öppen för alla. Vi har gjort det lite trevligt utanför, vi har rivit bort planket och satt dit bänkar och bord, säger Mikael Röjdemark.

Det är ännu inte riktigt bestämt hur bokningssystemet för banan ska se ut.

– Vi skulle gärna se att några boende kan driva padeltennisbanan och även hålla i bokningen, säger Magnus Svensson, som är förvaltare på Stena Fastigheter.

Det finns i dagsläget fyra inköpta racketar, "paddlar" som eventuellt kan lånas ut mot en deposition.

Lyft för Ekebo

Fastighetschef Mikael Röjdemark tror att banan blir ett lyft för Ekebo.

– Jag tror att det blir succé. Det tillför området lite extra kvalitet. Och det är fantastiskt kul att spela!

PADELBANA. Stena Fastigheters förvaltare Magnus Svensson och fastighetsvärdarna Rickard Arreman, Christofer Marberg och Christian Utterborn, på den nya padelbanan i Ekebo. Foto: Charlotte Arwedsson

Det här är padeltennis

Racketsport som är stor i Spanien och växer snabbt i Sverige. Liknande spel sägs ha förekommit på engelska kryssningsfartyg på 1920-talet men 1974 utformades spelet så som det ser ut i dag. Det första världsmästerskapet arrangerades 1992.

Namnet refererar till den speciella racketen, som påminner om en paddel. Beskrivs av många som en blandning mellan squash och tennis.

Spelas på en plan som är mindre än en tennisbana, och spelas alltid i par. Banan är omgiven av glasväggar. Bollen är mjukare och långsammare än en vanlig tennisboll. På nybörjarnivå är padeltennis lättare än vanlig tennis, bland annat eftersom serven är av underhandstyp och eftersom man får använda sig av väggarna att studsa bollen mot.

Visa merVisa mindre

NÄT. Fastighetsvärdarna Christofer Marberg, Christian Utterborn och Rickard Arreman tar ner nätet. Foto: Charlotte Arwedsson

Stockholm Direkt