HOPP. Konstsnön som gjordes i början på december ligger fortfarande kvar, även om högarna har krympt. Foto: Lisa Halldén

Ekebyhovsbacken tror på öppning – trots mild vinter

Ännu lever hoppet om en vit vinter. I alla fall i Ekebyhovsbacken. I helgen drog kanonerna igång igen efter en månads paus.

  • Publicerad 11:47, 14 jan 2020

I fredags natt sprutande snö ur kanonerna i Ekebyhovsbacken.

– Vi var nere på fem grader kallt den natten och då kan vi göra snö, säger Alexander Blomqvist som driver backen.

Snön som gjordes i början av december ligger fortfarande kvar, även om högarna har krympt, och om det blir tre eller fyra kalla nätter till så kan backarna öppna, tror Alexander Blomqvist.

– Vi fokuserar på halva barnbacken och halva stora backen. Och vi är fortfarande hoppfulla att vi kan öppna under första halvan av februari. Det är många som ringer och frågar när vi öppnar, så det kommer vara efterlängtat, säger han.

"Blir knapert"

Utöver frustrerade vintersportare ger en mild vinter också en svår ekonomisk situation för Ekebyhovsbackens ekonomi. Särskilt i år då backen investerat i en större konstsnöanläggningen för längdskidor som skulle öppna för första gången i år.

– Vi har räknat på det och vi kommer klara det, men det blir knapert. Och blir det många svåra år så går det inte utan mer stöd från kommunen, säger Alexander Blomqvist.

En genomsnittlig vinter har backen öppen mellan 90 och 100 dagar. Den milda vintern 2007–08 var den bara öppen några dagar, men så illa tror Alexander Blomqvist inte att det kommer bli i år.

– Vi behöver ju bara några kalla strönätter till. Och när snön väl är på plats så håller den bra för värme och regn. Så fortfarande finns det hopp för skidsäsongen på hemmaplan, säger han.

Skidsäsongen närmar sig för Mälaröborna