Stjärnor. Emil Skandevall och Ella Lilja representerade klassen i tävlingen. På onsdagsmorgonen fick de, och resten av klassen, både sovmorgon, bubbel och chips. Foto: Chandan Ljungberg

Ekebyhovsfemmorna vann semifinalen

De gick först segrande ur det lokala derbyt och nu har de gjort det igen. I går kväll, tisdag, stod det klart att det blir 5a från Ekebyhovskolan som går vidare till lokalfinalen i Vi i femman.

  • Publicerad 11:29, 29 jan 2020

De slog parallellklassen i ett lokalt Ekeröderby i mitten av januari. Och i går kom nästa seger, då klass 5a i Ekebyhovskolan gick segrande ur den första semifinalen i Vi i femman.

– Det är förstås jätteroligt och jag är jättestolt såklart. Och väldigt rörd – tårarna rann igår och det gjorde de förra gången också, säger klassens lärare Chandan Ljungberg.

Hela tävlingsdagen hade varit full av förberedelser. Klassen hade gjort plakat att ta med sig till radiohuset och svarat på quizfrågor hela dagen.

– Vi kommer fortsätta att pumpa på med quiz, men det är ju genom den vardagliga undervisningen som kunskapen kommer, säger Chandan Ljungberg.

Alla klassens lärare och hela skolans goda stämning har en del i denna vinst, menar hon.

– Det är en bra skola och vi delar äran allihopa. Och barnen är väldigt fina mot varandra.

Lokalfinal nästa vecka

Nu väntar nästa steg i tävlingen. 30 januari tävlar klass 5b i Enskede skola mot klass 5c i Måsöskola mot varandra. Vinnaren i den tävlingen möter Ekebyhovsklassen den 4 februari. Därifrån går sedan den vinnande klassen vidare till riksfinalen.

Men först ska 5a fira.

– De fick sovmorgon i morse och när de kommer in så ska de få bubbel och chips, säger Chandan Ljungberg.

Derby: Ekebyhovskolan möts i Vi i femman

Vägen mot finalen

Den 16 januari tävlade och vann klass 5a i Ekebyhovskolan mot parallellklassen 5c i den lokala kvartsfinalen i Vi i femman.

Efter gårdagens seger mot Kymlingeskolans femmor går 5a nu vidare till lokalfinalen.

Där möter de vinnaren i den andra lokala semifinalen, vilket antingen är klass 5b i Enskede skola eller klass 5c i Måsöskolan.

I årets upplaga av Vi i femman tävlar 200 klasser i Sverige. Tre av dem går vidare till riksfinalen.

Planen: Bostäder vid Lövhagens fält

Nyheter Delade meningar bland grannarna Ett nytt bostadsområde planeras på fält vid Lövhagen i Stenhamra. En detaljplan beräknas vara klar först 2028, men redan nästa vecka kan ett första planbesked klubbas.torsdag 20/2 11:52

Kvinna friad från försök till mord på make

Nyheter Hovrätten ändrar domen i Knalleborgmålet Den Ekerökvinna som i december dömdes för försök till mord på sin man har nu friats från ansvar i hovrätten.onsdag 19/2 16:45

Han blir ny Liberal-topp i Ekerö

Nyheter Gällstaöbo tar plats som gruppledare Att Liberalerna bröt sig fri från Ekeröalliansen revitaliserade demokratin på öarna. Det menar Fredrik Ohls som nu kliver in som ny gruppledare för partiet.onsdag 19/2 12:54