Ekebyhovstomten kan bli plats för ny friskola

Alliansen har länge velat bygga en friskola. Om Ekebyhovskolan flyttar till Bryggavägen blir politikerna snuvade på en tilltänkt tomt. Men kvar blir ju en tom skoltomt...

  • Publicerad 14:19, 25 nov 2018

En till skola behöver vi och den ska vara en friskola.

Om några år kan Ekebyhovskolans hela verksamhet flyttas en dryg kilometer till Bryggavägen, alldeles intill industriområdet, något som Mälarö Tidning kunde berätta om förra veckan. Anledningen är att skolfastigheten är trång och i stort behov av upprustning.

Politikerna är eniga om tjänstemännens förslag och på förra veckans sammanträde beslutade barn- och utbildningsnämnden att gå vidare med ärendet. Inflyttning i den nya skolfastigheten skulle ske tidigast 2023 och Ekebyhovskolan skulle då även fortsättningsvis drivas i kommunal regi.

Samtidigt har den borgerliga alliansen länge lovat att nästa nya skola som byggs i kommunen ska vara en fristående skola. Avsikten har betonats särskilt sedan politikerna i mars förra året tvingades backa från förslaget om att omvandla Sanduddens skola till en fristående skola, efter massiva protester från föräldrar i området.

Kan behöva flyttas

Och siktet för den nya friskolan har sedan dess varit inställt på den aktuella tomten på Bryggavägen. Men så kan det inte bli om Ekebyhovskolan flyttar dit.

Nu kan i stället Ekebyhovskolans nuvarande tomt bli aktuell för en ny friskola.

– Om vi ändå får en skoltomt över skulle vi kunna bygga till exempel en friskola där Ekebyhov ligger nu, säger kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M).

Om en ny skolbyggnad byggs på Bryggavägen innebär det inte en ny skola, eftersom Ekebyhovskolans befintliga verksamhet skulle flytta dit, menar Reuterskiöld.

– Behovet kommer att fortsätta, så en till skola behöver vi och den ska vara en friskola. Det blir inte en ny skola av att vi bygger en ny fastighet. Det är fortfarande en existerande verksamhet som ska vara där.  

Skulle det annars kunna bli bostäder på Ekebyhovstomten?

– Det kan bli vad som helst, men eftersom vi behöver fler skolor mitt i byn är det en bra tomt att ha en skola på. Det här är i alla fall något vi tittar på, men vi måste utreda det innan vi låser oss vid något.

Men en friskola på Ekebyhovstomten skulle dröja till kanske tidigast 2025 – hur känns det?

– Ja, det är långt borta, men det viktigaste är ändå att anpassa utvecklingen utifrån den skolplan vi har. Vi vill heller inte bygga skolor för tidigt för de kostar ju pengar, säger Adam Reuterskiöld.

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15

Svårt att få färdtjänstbil från Ekerö

Nyheter Att åka färdtjänst från stan till Ekerö är enkelt. Men åt andra hållet är det svårare. Det får den flitige Ekeröbesökaren Börje Karlsson, 83, ofta erfara.lördag 18/5 1:15