PLAN. Innebandy och bågskytte är sporterna först på tur när Ekerö IK startar parasport-grupper. "Ambitionen är att vi ska dra igång en träningsgrupp till hösten, men om vi inte lyckas med det kommer arbetet ändå inte avstanna. Det här är en del av vår ordinarie verksamhet", säger Johanna Eriksson, kommunikationsansvarig på Ekerö IK. Foto: Sanna Källdén/Riksidrottsförbundet

Ekerö IK öppnar för parasport

Ekerö IK planerar att starta träningsgrupper för barn och unga med intellektuella funktionsvariationer. Först ut är innebandy och bågskytte.

  • Publicerad 11:44, 5 feb 2020

Det var en innebandyspelare i Ekerö IK:s knatteklubb som fick klubben att öppna för ett större arbete kring parasport.

– Vi vill vara en klubb för alla. Men så anmälde sig en liten kille med en funktionsvariation som gärna ville spela innebandy och vi fick anledning att titta på hur vi jobbar med dessa frågor, säger Johanna Eriksson, kommunikationsansvarig för Ekerö IK och sportchef för innebandysektionen.

Killen provade att träna i en ordinarie grupp och det gick strålande, men Johanna Eriksson blev ändå påmind om att för barn med andra behov kan andra alternativ bli nödvändiga.

– Det kan vara stora skillnader om man har en lindrig, måttlig eller en grav intellektuell funktionsvariation hur man klarar av att inkluderas i de grupper som redan finns nu. Klarar man av att delta i dessa träningsgrupper ska man självklart få det, men ibland kan det vara så att det går för fort och övningarna upplevs som svåra, säger hon.

Möte i februari

Nu hoppas Ekerö IK, med stöd från Parasport Stockholm och Ekerö kommun, kunna starta upp träningsgrupper för barn och unga med intellektuella funktionsvariationer inom innebandy och bågskytte till att börja med.

Under februari kommer klubben bjuda in till ett första möte för att se vilka behov det finns bland barnen och vilken hjälp som klubben kan få från föräldrar och andra vuxna. Rullar allt på så hoppas klubben kunna starta en träningsgrupp till hösten.

Men Johanna Eriksson är noga med att poängtera att parasporten inte ska vara ett fristående projekt utan en del av Ekerö IK:s ordinarie verksamhet.

– Vi ska alltid se till varje individs behov, oavsett om de har funktionsvariationer eller inte. Vi vill vara en klubb för alla som vill idrotta med oss och då ska vi också hitta möjligheter för alla att kunna vara med, efter sina förutsättningar, säger hon.
 

Planen: Bostäder vid Lövhagens fält

Nyheter Delade meningar bland grannarna Ett nytt bostadsområde planeras på fält vid Lövhagen i Stenhamra. En detaljplan beräknas vara klar först 2028, men redan nästa vecka kan ett första planbesked klubbas.torsdag 20/2 11:52

Kvinna friad från försök till mord på make

Nyheter Hovrätten ändrar domen i Knalleborgmålet Den Ekerökvinna som i december dömdes för försök till mord på sin man har nu friats från ansvar i hovrätten.onsdag 19/2 16:45

Han blir ny Liberal-topp i Ekerö

Nyheter Gällstaöbo tar plats som gruppledare Att Liberalerna bröt sig fri från Ekeröalliansen revitaliserade demokratin på öarna. Det menar Fredrik Ohls som nu kliver in som ny gruppledare för partiet.onsdag 19/2 12:54