Foto: Daniel Cannervik & Mostphotos

Ekerö kommun pausar flyktingmottagandet

Ekerö kommun tänker ta en paus i mottagandet av nyanlända – redan i november. Inom kort ska det meddelas till länsstyrelsen och Migrationsverket. – Det saknas förutsättningar, säger kommunalrådet Adam Reuterskiöld, (M).

  • Publicerad 16:34, 25 okt 2016

Vi har inga bostäder och får inte in några bostäder.

Under 2016 ska Ekerö kommun ta emot 104 nyanlända. Nästa år är siffran 153 personer. Tilldelningen är gjord utifrån regeringens tvångslagstiftning.

Men Ekerö kommun kommer inte att lösa den uppgiften. Under tisdagen beslutade kommunstyrelsen att kommunalrådet Adam Reuterskiöld ska kontakta Migrationsverket och länsstyrelsen och meddela att Ekerö tvingas att ta en paus i mottagandet.

– Vi har uttömt alla våra möjligheter för bra boende. Vi har inga bostäder och får inte in några bostäder, säger Adam Reuterskiöld.

Han känner att det saknas förståelse för kommunernas situation.

– Jag känner en stor skillnad mellan intentionen från riksplanet och de faktiska förutsättningarna i kommunerna, säger Adam Reuterskiöld.

LÄS ÄVEN: Oppositionen om flyktingstoppet: "Ett fegt beslut"

För att lyckas lösa uppdraget hade han bland annat velat ha lättare lagstiftning för tillfälliga bostadsbyggen.

– Inte ens tillfälliga baracker får vi sätta upp. Det säger domstolen nej till enligt gällande plan- och bygglag, säger han.

Adam Reuterskiöld känner inte till om några andra kommuner har tagit liknande beslut. Eventuell påföljd vet han heller inte om det kan bli aktuellt.

– Jag vet att alla Stockholmskommuner har samma problem. Sedan kanske inte andra har tagit beslut att nu klarar vi inte av det här längre, säger han.

Kommunen tänker sig att pausen ska inledas från och med november.

– Det är inte det att vi inte vill ta emot, vi vill ha en förändring i lagstiftningen. Vi har inga bostäder och vill inte lägga människor i tält. Vi har vänt på varenda sten, säger han.

Hur länge pausen ska pågå finns inget beslut på.

– Så fort vi får lägenheter ska vi ta emot i den utsträckning vi kan, säger Adam Reuterskiöld.

Mälarö Tidning har utan framgång sökt Migrationsverket för en kommentar.

Operasångerska i Drottningholm får pris

Nyheter Tar emot utmärkelsen med solokonsert på slottsteatern I somras sjöng hon i Händels Ariodante på Drottningholms slottsteater. Nu har operasångerskan Ann Hallenberg vunnit pris för rollen.onsdag 26/2 16:31

Man häktad för misshandel i Skå

Nyheter Ska ha skett i bostaden En man som greps misstänkt för misshandel på natten till lördagen har nu häktats.onsdag 26/2 9:29

Slottet sätter p för Lovöbornas parkering

Nyheter Nya hyresgäster ska använda parkeringsplatserna Ända sedan parkeringen på Karusellplan blev avgiftsbelagd har runt 15 Lovöbor kunnat parkera vid Kungsgården istället. Men nu tar slottsförvaltningen bort den möjligheten.tisdag 25/2 16:28