Foto: Daniel Cannervik & Mostphotos

Ekerö kommun pausar flyktingmottagandet

Ekerö kommun tänker ta en paus i mottagandet av nyanlända – redan i november. Inom kort ska det meddelas till länsstyrelsen och Migrationsverket. – Det saknas förutsättningar, säger kommunalrådet Adam Reuterskiöld, (M).

  • Publicerad 16:34, 25 okt 2016

Vi har inga bostäder och får inte in några bostäder.

Under 2016 ska Ekerö kommun ta emot 104 nyanlända. Nästa år är siffran 153 personer. Tilldelningen är gjord utifrån regeringens tvångslagstiftning.

Men Ekerö kommun kommer inte att lösa den uppgiften. Under tisdagen beslutade kommunstyrelsen att kommunalrådet Adam Reuterskiöld ska kontakta Migrationsverket och länsstyrelsen och meddela att Ekerö tvingas att ta en paus i mottagandet.

– Vi har uttömt alla våra möjligheter för bra boende. Vi har inga bostäder och får inte in några bostäder, säger Adam Reuterskiöld.

Han känner att det saknas förståelse för kommunernas situation.

– Jag känner en stor skillnad mellan intentionen från riksplanet och de faktiska förutsättningarna i kommunerna, säger Adam Reuterskiöld.

LÄS ÄVEN: Oppositionen om flyktingstoppet: "Ett fegt beslut"

För att lyckas lösa uppdraget hade han bland annat velat ha lättare lagstiftning för tillfälliga bostadsbyggen.

– Inte ens tillfälliga baracker får vi sätta upp. Det säger domstolen nej till enligt gällande plan- och bygglag, säger han.

Adam Reuterskiöld känner inte till om några andra kommuner har tagit liknande beslut. Eventuell påföljd vet han heller inte om det kan bli aktuellt.

– Jag vet att alla Stockholmskommuner har samma problem. Sedan kanske inte andra har tagit beslut att nu klarar vi inte av det här längre, säger han.

Kommunen tänker sig att pausen ska inledas från och med november.

– Det är inte det att vi inte vill ta emot, vi vill ha en förändring i lagstiftningen. Vi har inga bostäder och vill inte lägga människor i tält. Vi har vänt på varenda sten, säger han.

Hur länge pausen ska pågå finns inget beslut på.

– Så fort vi får lägenheter ska vi ta emot i den utsträckning vi kan, säger Adam Reuterskiöld.

Mälarö Tidning har utan framgång sökt Migrationsverket för en kommentar.

Butik brann i Kungsberga i helgen

Nyheter Polisen: Oklart vad som orsakat branden En brand utbröt i Coop-affären i Kungsberga i lördags morse. Det är enligt polisen fortfarande oklart vad som orsakat branden.måndag 6/4 11:04

Trots coronan: De fortsätter träningen på Södrans utegym

Nyheter Tillsammans. Träningsgänget: "Det känns viktigt att vi fortsätter hålla igång" Ett hälsoprojekt som tog slut blev startskottet för gänget som träffas vid utegymet på Södran varje måndag. Och de låter inte coronapandemin komma i vägen för deras träning.fredag 3/4 14:32

Scoutkår efterlyser minnen till 90-årsjubileum

Nyheter Ordnar nostalgisk utställning 2021 firar Mälarscouterna 90 år. Men redan nu efterlyser de tidigare scouter som kan bidra med lite nostalgi i form av berättelser från dåtidens lägereldar.fredag 3/4 14:27

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt