Tätt. Många butiker trängs på liten yta i Ekerö centrum. Bo Brennermark är en trogen besökare. Foto: Jonas Månsson

Ekerö med i toppen på färsk centrumranking

Här är landets fjärde mest yteffektiva handelsplats. Ekerö centrum rankas före stora närliggande handelsplatser. – Många är trångbodda och tvingas till effektivitet, säger Thorbjörn Rönnlund, ordförande i Ekerö centrumförening.

  • Publicerad 10:01, 18 jan 2019

Majoriteten av det jag handlar finns här. Det är mat, bokhandel, optiker och så finns banken här.

Det må vara tuff konkurrens om kunderna från de stora drakarna Bromma Blocks, Mall of Scandinavia och Kungens kurva. Men när det handlar om vilka av landets handelsplatser som omsätter mest pengar per kvadratmeter slår Ekerö centrum de flesta på fingrarna.

Enligt en undersökning från Swedish shopping center directory, som nyhetssajten Market har tagit del av, är Ekerö centrum den fjärde mest yteffektiva handelsplatsen i hela landet.  

Toppar listan gör Strömstads köpcentrum, som följs av NK och Centralstationen i Stockholm. På femte plats, efter Ekerö centrum, kommer Hornstullsgallerian.

Bland de som regelbundet handlar i Ekerö centrum finns Träkvistabon Anna-Lena Faleus. Hon gillar utbudet av butiker och tjänster.

– Det är schyssta butiker. Jag har min frisör där och utnyttjar Ica, säger hon.

Svårt att parkera

Hon ser dock några förbättringsområden.

– Parkering är det dåligt med och det är svårt när man ska åka till och från, säger hon.

Även Lundhagenbon Bo Brennermark handlar ofta i Ekerö centrum.

– När vi flyttade hit åkte vi mer till stormarknader, men nu har det blivit mer här. Det är koncentrerat, effektivt och inte långt att gå, säger han.

Bo Brennermark har reagerat på att det finns så mycket av det han behöver i centrum.

– Majoriteten av det jag handlar finns här. Det är mat, bokhandel, optiker och så finns banken här, säger han.

Han trivs bra i centrum, berättar han.

– Det är trevligt och väldigt mysigt, men det kan vara trångt ibland och problem med parkering om man är där lite senare.

Trängseln positiv

I en av centrums lokaler verkar den legitimerade optikern Thorbjörn Rönnlund i Din Syn Ekerö optik. Han är även ordförande i Ekerö centrumförening och ser flera bakomliggande orsaker till placeringen.

– Ica, Systembolaget och Apoteket är lokomotiven, säger han.

Att det är ont om utrymme tvingar butikerna att bli extra effektiva, menar han.

– Det gör att det blir bra omsättning per kvadratmeter, säger han

Parkeringssituationen ser han dock som ett område som skulle kunna förbättras, men det finns fler för att locka ännu fler till handelsplatsen.

– När det kommer till utbud och butiksmix är det för litet för att tillgodose Ekeröbornas behov, säger Thorbjörn Rönnlund.

Ekeröbo dömd till flerårigt fängelsestraff för knarkbrott

Nyheter Tre och ett halvt år i fängelse. Det blir straffet för en 22-årig Ekeröbo som hanterade stora mängder cannabis i en lägenhet på Stora Essingen.söndag 18/8 6:15