Tappar. Ekerö ligger både bra och dåligt till i Lärarförbundets skolrankning. Foto: Mostphotos

Ekerö tappar i lärarfackets skolrankning

Förra gången klättrade Ekerö i Lärarförbundets skolrankning. Men den här gången blir det ett tapp – något kommunen dock tar med ro.

  • Publicerad 09:51, 16 nov 2018

Lärarförbundet presenterade nyligen sin årliga rankning av skolverksamheten i landets 290 kommuner. I årets rankning tappar Ekerö 23 placeringar, från 89 till 112.

Lärarförbundet tittar på hur kommunerna satsar på skolfrågor utifrån 13 olika kriterier som exempelvis behörighet, löner och elevresultat.

Bäst resultat får Ekerö när det gäller meritvärde och betyg bland niondeklassarna, lärarlöner och högskolebehörigheten hos kommunens 20-åringar. I några av dessa kategorier hamnar kommunen i den absoluta toppen.

Sämst delplaceringar får kommunen å andra sidan när det gäller lärartäthet, undervisningsresurser och andel pedagogiskt utbildade lärare.

Men Ekerö kommun lägger ingen större vikt vid Lärarförbundets rankning, utan tittar hellre på Sveriges kommuner och landstings öppna jämförelser.

– Jag är skeptisk när man blandar ihop resultat och förutsättningar. Det är mer intressant att plocka ut de olika delarna, för det är ganska stora skillnader på förutsättningar, säger Johannes Pålsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Ekerö kommun behöver inte ha samma lärartäthet som vissa andra kommuner med tuffare utmaningar, menar han.

– Men det är alltid tråkigt att sjunka i en rankning, man vill ju alltid ligga kvar eller klättra. Men det här är inte en rankning som vi blir särskilt stressade över, säger Johannes Pålsson.

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15

Svårt att få färdtjänstbil från Ekerö

Nyheter Att åka färdtjänst från stan till Ekerö är enkelt. Men åt andra hållet är det svårare. Det får den flitige Ekeröbesökaren Börje Karlsson, 83, ofta erfara.lördag 18/5 1:15