DROP-UT. Behöver man söka vård på vårdcentralen i Ekerö så måste man numera boka tid. Hur länge det kommer vara så vet verksamhetschefen Sara Banegas inte: "Vi tar en dag i sänder". Foto: Wilhelm Rejnus

Ekerö vårdcentral stänger drop-in

Ekerö vårdcentral stänger sin drop-in verksamhet för att minska risken för smittspridning av coronaviruset.

  • Publicerad 12:00, 13 mar 2020

Ekerö vårdcentral har stängt sin drop-in verksamhet för att minska risken för smitta av Coronaviruset.

– Vi vill se till att patienter som har luftvägssymtom kommer på särskilda tider och inte riskerar att smitta andra, säger Sara Banegas som är distriktsläkare och verksamhetschef på Ekerö vårdcentral. 

Har man anledning att uppsöka lättakuten kan man alltså inte som tidigare bara dyka upp. Istället ska man i första hand höra av sig via chatten som finns på vårdcentralens webbsida. Har man inte möjlighet till det kan man ringa.

– Vår målsättning att kunna ge så mycket råd som möjligt till de som är oroliga. Och vi kommer vi kommer fortsätta ta emot patienter men på bokade tider istället, säger Sara Banegas.

Visat förståelse

Hon tycker att de flesta patienter har visat förståelse för att saker som inte är så akuta kan behöva vänta och att det kan ta längre tid än vanligt att få hjälp.

– Just idag har det varit lugnare och all personal står fortfarande på benen. Det kan kanske bli ett manfall längre fram, men än så länge går det bra, säger hon.

Hur länge drop-in verksamheten kommer vara stängd kan Sara Banegas inte svara på i nuläget.

– Vi tar en dag i sänder, säger hon.

Riskbedömning: Mycket hög

Riskbedömningen vad gäller spridning av coronaviruset i Sverige är mycket hög.

För att begränsa smittspridningstakten instrueras alla som har någon form av luftvägsinfektion, även mycket lindrig, att stanna hemma och undvika sociala sammanhang.

Viruset är klassat som en pandemi och det betyder att sjukdomen finns eller snart kommer att finnas i alla världsdelarna och sannolikt kommer drabba alla världens länder.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Det ska du göra om du misstänker smitta

Symtomen på coronaviruset är torrhosta, feber och andningsbesvär. Ofta är symtomen lindriga och du behöver inte kontakta vården.

Även lindriga symtom kan dock smitta så rekommendationen är att du vid symtom ska avstå från socialakontakter och vara hemma från jobb och skola.

Om du känner dig mycket sjuk kan du ringa 1177 eller till din vårdcentral. Det är viktigt att ringa först och inte åka direkt til en vårdcentral eftersom detta kan sprida smittan.

Källa: 1177

Kort säsong för Mälaröbion

Nyheter "Har inte så stora fasta kostnader" Än så länge är Mälaröbion fortfarande öppen, men med många uppskjutna premiärer och svikande publik blir säsongen kort.måndag 30/3 16:35

Här är Svartsjö slotts mörka historia

Nyheter ✓Slavhandel ✓Sexorgier ✓Familjefejder Det är 1757 och till Svartsjö kommer en liten pojke. Han har fraktats från Karibien som gåva till drottningen. Vem var pojken? Bland lysande blåsippor och drillande vårfåglar i Svartsjö slottspark...lördag 28/3 7:30

Fem stockholmare om livet under coronakrisen

Nyheter ✓1177-sjuksköterskan ✓På äldreboendet ✓Blev uppsagd ✓Pluggar hemifrån Många jobbar hemifrån, andra har inte längre ett jobb att gå till eller får inte ta emot besök. Coronaviruset påverkar oss alla, och vi har pratat med några av alla dem som fått ställa om vardagen...fredag 27/3 15:09