FLYT. Bara barn som är folkbokförda i Stockholm kan föranmälas till stadens simskola. Med långa köer gör det att Ekeröbarn i praktiken riskerar att inte få plats. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Ekeröbarn prioriteras ner i Stockholms simskolor

Från och med årsskiftet har bara de som bor i Stockholm förtur till platserna på stadens simskolor. Med långa köer finns det lite hopp om plats för Ekeröbarnen.

  • Publicerad 16:34, 17 feb 2020

De Ekeröföräldrar som försökt boka in sina barn på den simskolekurs som startar i mars i Stockholms stad har mötts av svaret att det inte gick. Från och med årsskiftet får nämligen bara folkbokförda stockholmare förboka plats i stadens simskola.

– Ekeröbarn får vara med i mån av plats, men jag vet av erfarenhet att det blir fullt väldigt fort. Eventuella restplatser brukar vara på vardagskvällarna och det funkar inte med ett förskolebarn, säger en förälder som MälaröDirekt varit i kontakt med.

Lång kö till Åkeshov

Hon har haft alla sina fyra barn i simskola i Stockholms stad, men när hon skulle boka in sitt yngsta barns sista termin tog det alltså stopp.

Till de kurser som börjar i mitten av mars på Åkeshov, till exempel, är kön redan lång till alla grupper.

– Så den här omgången kommer det inte finnas en enda plats i Åkeshov för något Ekeröbarn, säger hon.

Stockholms skattebetalare går i första hand

Att Stockholms stad har ändrat på reglerna beror på politiska beslut i årets budget.

– Det handlar om att de som bor och betalar skatt i Stockholm också ska vara de som får tillträde i första hand, det är den sorteringen som gjorts, säger Camilla Hagman, som är kommunikationschef på idrottsförvaltningen i Stockholms stad.

Hon har förståelse för att förändringen får konsekvenser i grannkommunen.

– Men ibland behöver vi göra den här typen av prioriteringar för att pengarna ska användas så rätt som möjligt. I det här fallet är det de egna skattebetalarna i Stockholm som har prio, säger hon.

Skolans ansvar

Att kunna simma ingår i kunskapskraven för årskurs sex och därför är det enligt skollagen skolans ansvar att se till att alla barn kan simma.

De kommunala skolorna i Ekerö kommun åker till simhallar i Stockholm på skoltid för simträning.

– Stockholms stads beslut påverkar inte simundervisningen för Ekerö kommuns skolor och på sikt kommer vi att få ett eget badhus, säger Johannes Pålsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Ekerö kommun, i ett mejl till MälaröDirekt.

Ekerö kommun erbjuder simskola under sommaren på olika badstränder. Simträningen sker då i Mälarens vatten.

Så säger skollagen om simning

För att klara kunskapskraven i simning i årskurs sex måste eleven kunna simma 200 meter, varav minst 50 meter på rygg. Dessutom ska hen kunna hantera nödsituationer vid vatten med hjälpredskap under olika årstider.

Eftersom simförmåga ingår i kunskapskraven för idrott och hälsa förväntas skolan ge simundervisning.

Däremot finns det inga styrdokument som slår fast hur mycket tid skolan ska avsätta för simundervisning.

Trots coronan: De fortsätter träningen på Södrans utegym

Nyheter Tillsammans. Träningsgänget: "Det känns viktigt att vi fortsätter hålla igång" Ett hälsoprojekt som tog slut blev startskottet för gänget som träffas vid utegymet på Södran varje måndag. Och de låter inte coronapandemin komma i vägen för deras träning.fredag 3/4 14:32

Scoutkår efterlyser minnen till 90-årsjubileum

Nyheter Ordnar nostalgisk utställning 2021 firar Mälarscouterna 90 år. Men redan nu efterlyser de tidigare scouter som kan bidra med lite nostalgi i form av berättelser från dåtidens lägereldar.fredag 3/4 14:27

Experten: Staten måste skjuta till mer pengar

Nyheter Mindre företag drabbas hårdast av coronakrisen Små marginaler och en snöbollseffekt leder till att många mindre företag ligger risigt till, på grund av coronakrisen Det menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas...fredag 3/4 13:50