Nytt. Pendelbåten från Ekerö kan i framtiden få en ny hållplats nära Gamla stans tunnelbana. Foto: Mostphotos

Ekeröbåten kan få ny brygga

Pendelbåten kan få en ny hållplats i framtiden. Nu utreds en brygga i Gamla stan. – Det vore fantastiskt roligt om det gick att åstadkomma, säger Gustav Hemming (C), skärgårdsregionråd.

  • Publicerad 15:18, 15 apr 2019

Det är inte uteslutet att det kan bli anläggning vid båda målpunkterna.

I två och ett halvt år har pendelbåten Linje 89 trafikerat sträckan mellan Tappström och Klara Mälarstrand, med ytterligare några stopp på vägen.

I framtiden kan en ny station komma att bli aktuell.

Region Stockholm ser regelbundet över kollektivtrafiken och i utredningen som rör trafikåret 2020 undersöks möjligheten att angöra en brygga vid ingången till Gamla stans tunnelbanestation.

– Det vore helt fantastiskt om det gick att anlägga pendelbåtlinjen dikt an till tunnelbanesystemet. Det skulle ge de allra flesta resenärer möjlighet att komma rakt in på blodomloppet i innerstadens kollektivtrafik och tvärt om också göra att fler kan nyttja linjen från stan mot Mälaröarna, säger Gustav Hemming.

Viss problematik finns dock i dagsläget.

– Vi vet att det är en tunnelbaneuppgång som är ganska åldrad och en nivåskillnad som är ganska utmanande. Det kräver att vi hittar en teknisk lösning för att det ska vara möjligt, säger Gustav Hemming.

Inte tagit ställning 

Så här tidigt i utredningen är det inte klart vad en hållplats i Gamla stan skulle innebära för dagens närliggande hållplats vid Klara Mälarstrand.

– Vi har inte tagit ställning i den frågan. Det är något vi får titta på. Det är klart att varje hållplats innebär någon liten tid för extra tilläggning. Men det är klart att det kan finnas nyttor med att ha flera målpunkter i innerstaden. Det är inte uteslutet att det kan bli anläggning vid båda målpunkterna.

Enligt Gustav Hemming kommer även resenärernas synpunkter och önskemål att vägas in.

Han ser utredningen som en långsiktig inriktning och tror i dagsläget inte att det kommer stå en ny brygga klar under 2020.

Pendelbåtlinje 89

Måndagen den 22 augusti 2016 invigdes pendelbåtslinje 89 som trafikerar sträckan Tappström-Klara Mälarstrand, med flera stopp på vägen.

I dag stannar båten vid Tappström, Kunghättan (anropsstyrd trafik), Ekensberg, Lilla Essingen och Klara Mälarstrand.

Efter två års prövotid blev linjen i augusti 2018 ett permanent inslag i kollektivtrafiken.

Linjen är ett samarbete mellan Ekerö kommun, Trafikverket och Region Stockholm.

Fortfarande kritiskt tillstånd efter våldsamt bråk

Nyheter Tillståndet för offret är fortfarande mycket allvarligt en månad efter det våldsamma bråket i en villa i Knalleborg. Två personer sitter häktade misstänkta för händelsen.lördag 15/6 1:15