Ekeröbo inleder romansvit om känd diplomat

Ekeröbon Mats Fors fascineras av Harald Edelstams liv. Nu släpper han en roman om diplomaten och hans gärning. – Harald var en förkämpe för mänskliga rättigheter, säger han.

  • Publicerad 14:14, 18 aug 2017

Det kan låta kaxigt, men jag tycker att jag har två romaner till i huvudet.

Under andra världskriget var diplomaten Harald Edelstam verksam i det ockuperade Norge. Där räddade han, ­genom utslussning till Sverige, människor från döden.

När han i början av 1970-talet var stationerad i Chile räddade han även där människor i samband med militärkuppen.

– Amnesty har beräknat att han räddade över tusen människor undan tortyr, död och förintelse. Han är en Raoul Wallenberg, säger Mats Fors.

På måndag släpps hans nyskrivna roman ”Natt över Oslo”. Den är verklighets­baserad, men vissa drag som har gagnat historien är tillagt.

– Jag brukar säga att jag stoppar ner egna upplevelser, en gedigen research, kryddar med min egen fantasi och kör i mixern till en krämig smoothie, säger han.

Förhoppningen är att boken ska vara den första delen i en trilogi.

– Det kan låta kaxigt, men jag tycker att jag har två romaner till i huvudet, säger han.

Mats Fors utkom 2009 med biografin ”Svarta nejlikan. Harald Edelstam – en berättelse mod, humanitet och passion”. Inledningsvis var tanken att göra en ny biografi.

– Det fanns mycket skrönor om vad han uträttat i Norge under kriget. Men det var frustrerande för det var svårt att få förstahandskällor och dokumentation saknades i hög utsträckning. Då bestämde jag mig för att skriva en roman i stället om tiden i Norge, säger han.

Mats Fors har under arbetet haft kontakt med släkten Edelstam.

– Jag har stämt av med Lars Edelstam, Haralds lillebror. Vi har bra kontakt och han har sett romanen.

Sista åren i livet var Harald Edelstam bosatt i Sundby. Han är begravd vid Ekerö kyrka.

– Dit vallfärdar chilenare varje år på hans dödsdag, ­säger Mats Fors.

Annan kultur från Mälaröarna

Ekerö kommuns slogan är ”Kulturens övärld”.

Mats Fors roman ”Natt över Oslo” om Harald Edelstam är bara en av flera som utspelar sig eller har annan stark koppling till Mälaröarna.

Andra exempel är deckaren ”Stenhamrabrottet” av Pernilla Ulvblom.

I boken ”Hemsökt” av Petter Inedahl finns spökhistorier från olika platser i Stockholm län, bland annat Munsö kyrka och Svartsjö slott.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter