Sortering. I en sammanställning om matavfallssortering hamnar Ekerö i botten. Foto: Jonas Månsson

Ekeröborna är sopiga på att sortera matavfall

Vilka som är sämst i länet på matavfallssortering? Det är Ekerö. Knappt tio procent av matavfallet sorteras, enligt ett miljöprojekt.

  • Publicerad 08:10, 14 feb 2019

I ett samarbete som går under namnet ”Sorteramatresten 2019” samverkar Stockholms läns kommuner för att få fler att sortera matavfallet.

I länet skiljer sig vilka alternativ som finns för matavfallssortering. I Ekerö används en grön plastpåse, medan det på många andra ställen är en brun papperspåse som gäller.

”Ekerös matavfall skulle kunna omvandlas till biogas som motsvarar 264 000 liter bensin och driva en biogasbil 60 varv runt jorden”, skriver kommunen på sin sajt.

Enligt 2017 års siffror hämnar Ekerö dock i botten när länets kommuner listas efter hur mycket av matavfallet som sorteras och skickas till en biologisk behandling. Bäst i länet var Södertälje och Nykvarn, där över 50 procent av matavfallet sorteras.

Sett till hela länet är det enligt siffrorna 25,6 procent.

Kommunernas gemensamma kampanj syftar till att alla ska bli bättre på att sopsortera matavfall. Sveriges nationella mål är att 50 procent av matavfall från hushåll, storkök, butiker och restauranger ska sorteras ut biologiskt 2020.

– Matsvinnet har varit omtalat och prioriterat det senaste året men nu behöver vi även fokusera på de skal och rester som matlagningen lämnar efter sig. De ska sorteras och inte slängas rakt ner i soppåsen. På så sätt blir vårt matavfall till biogas och organiskt gödsel för våra svenska odlingar. Ett naturligt kretslopp, säger Magdalena Östling på Stockholm Vatten och Avfall, i ett pressmeddelande.

I vissa av landets kommuner är matavfallssortering obligatoriskt, men inte i alla.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Ägarbyte väntar för välkänd restaurang

Nyheter I snart fyra år har nuvarande ägarna drivit Restaurang Jungfrusund. Men snart tar en ny ägare över. – Det har varit jätte­trevligt, säger ägaren Lars Nordgren.tisdag 19/3 10:43