Ekeröcyklist efter olyckan i somras: Fixa kurvan i Alvik

Höga hastigheter, skarpa kurvor och smal cykelbana. Många cykelpendlande Mälaröbor tar sig igenom den riskfyllda trafikplatsen i Alvik. Men när den ska förbättras är oklart.

  • Publicerad 13:00, 8 okt 2018

Jag flög in i stängslet. Hade det inte varit där hade jag flugit ut i bilvägen.

Kurvan vid måleributiken i Alvik är ökänd bland cyklister. Där smalnar banan av, så folk som kommer susande i farten de fått i nedförsbacken från Tranebergsbron får samsas på trång yta med mötande trafik.

På Drottningholmsvägen har vägarbeten pågått och ett gallerstängsel har varit uppställt mellan cykelbanan och bilvägen. Just det stängslet blev räddningen för Ekeröbon Mattias Lindmark när han i somras kom cyklande från stan in i kurvan.

– Alla cyklar fort där så det gäller att hänga med. Jag var uppe i 35 kilometer i timmen när en mötande cyklist kom in i vårt fält. Han skulle cykla om men hann inte och jag frontalkrockade med honom, berättar han.

Blev överkörd

Den mötande cyklisten fick upp sin fot mot Mattias cykel, varpå cykeln stannade och Mattias flög av.

– Jag flög in i stängslet. Hade det inte varit där hade jag flugit ut i bilvägen.

I stället för att hamna på Drottningholmsvägen i rusningstrafik föll han ner i cykelbanan. Där blev han överkörd av flera cyklister som inte hann stanna.

– Hjälmen sprack och jag slog i hela högersidan. Armbågen är inte riktigt hel ännu.

Sedan olyckan har han tänkt mycket på hur farligt det är för pendlingscyklister på många ställen. I kurvan i Alvik behöver något göras för att förhindra fler olyckor, tycker han.

– Det hålls för hög hastighet och det är för trångt. Antingen behövs det någon form av farthinder, eller så måste man bredda cykelvägen.

Banan måste breddas

Lars Strömgren, ordförande för Cykelfrämjandet, håller med om att det kan gå väldigt fort för cyklister där ibland. Men han tycker att farthinder är fel väg att gå.

– Ska vi få fler att cykelpendla så måste det gå att hålla en medelhastighet som är ganska hög, säger han.

Vad som behövs är bättre infrastruktur och i kurvan behöver cykelbanan bli bredare, enkelriktad och med en lägre kurvradie, menar han.

”Passagen är för smal”

Att cykelpassagen förbi Alvik är problematisk tycker även Joakim Boberg, samordnare av cykelplanering på Stockholms trafikkontor.

– Det är en del av det pendlingsstråk som vi pekat ut som angelägen att åtgärda. Vi behöver förbättra framkomlighet och trafiksäkerheten, säger han.

Hur en sådan förbättring skulle se ut, eller när den kan ske är inte klart. Det behöver nämligen samordnas både utifrån de programplaner som finns för framtidens Alvik och Trafikverket, som ansvarar för Drottningholms­vägen. Klart är i alla fall att ambitionen skulle vara en breddning av cykelbanan.

– Passagen är för smal för de cykelflöden som finns i dag. Den delen är betydligt smalare än de rekommendationer som vi har när vi planerar nya banor, säger Joakim Boberg.

Fritidshus brann ner till grunden

Nyheter En villa brann i lördags ner till grunden. Två personer fanns i huset när branden bröt ut, men de lyckades ta sig ut på egen hand.måndag 20/5 8:02

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15