Risk. Riksbanken pekar ut hushållens skulder som största risken för svensk ekonomi. Foto: Mostphotos

Ekeröhushåll högt upp på Riksbankens skuldrankning

Ekerös skuldberg växer. Nu ligger hushållsskulderna i kommunen bland de högsta i landet.

  • Publicerad 14:17, 30 nov 2017

Hushållsskulderna i Ekerö kommun har ökat stadigt de senaste sju åren. Med en medelskuldkvot på 462 procent, 62 procentenheter högre än 2010, ligger skulderna i Ekerö 13:e högst i landet.

Riksbanken, som tagit fram siffrorna, räknar ut skuldkvoten genom att dela hushållets sammanlagda skuld med dess nettoinkomst. I skulderna räknas bolån, kreditkortslån och konsumtionskrediter, men inte studielån. I Ekerö kommun har 7 011 hushåll bolån, vilket är en ökning på 16,2 procent sedan 2010.

Danderyd toppar listan både över skuldkvot, vilken ligger på 539 procent, och ökning, 111 procentenheter. Skuldkvoten i Stockholms län är 429 procent, och har ökat med 66 procentenheter sedan 2010.

– Skuldsättningen är ojämnt fördelad geografiskt. Storstadsregionerna sticker ut och har betydligt högre skuldkvoter än andra delar av landet, säger Peter van Santen, ekonom på Riksbanken, till Nyhetsbyrån Siren.

I botten på listan över skulder hittar man Västerbottenskommunen Dorotea, där skuldkvoten ligger på 111 procent. I Olofström i Blekinge har skulderna gått ner med 26 procentenheter.

Skuldkvoten har stigit i 246 av landets kommuner sedan 2010 och i hela landet ligger den på 338 procent.

– De svenska hushållens skulder fortsätter att stiga mer än inkomsterna och andelen hushåll med höga skulder ökar. Vi ser att ökningen gäller för alla inkomst- och åldersgrupper, säger Peter van Santen.

Riksbanken pekar ut hushållens höga och ökande skuldsättning som den största risken för svensk ekonomi.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter