Ekerökåren bäst på att rädda djur i nöd

När kor och hästar hamnar i nöd någonstans i länet rycker Ekerös brandmän ut. Stationen har nämligen utrustning och specialistkunskap som ingen annan har.

  • Publicerad 14:51, 19 okt 2018

Många av oss tycker att det här är intressanta larm.

Nyligen trillade en häst ner i en pool i en villaträdgård i Upplands Väsby efter att ha brakat ner genom täckplåten. Men räddningstjänsten lyckades rädda hästen genom att snickra ihop en provisorisk ramp och leda hästen upp ur poolen.

Enligt uppgift var ägaren till hästen ute och red när hon ramlade av och hästen stack i väg. Hon hade då sprungit och letat efter hästen och till sist hittat den i villaträdgården. Hästen, som var rejält uppjagad, hade försökt ta sig upp och då skrapat benen, men var i övrigt oskadd. En ditkallad veterinär kunde ge hästen en lugnande spruta.

I insatsen deltog personal från den lokala brandkåren.

Men även en grupp från Ekerö fanns på plats.

För när djur hamnar i nöd någonstans i länet, då rycker Ekerös brandmän ut. Stationen har i snart tio år varit en så kallad länsresurs för djurräddning. Här finns rätt utrustning och kunskap som ingen annan station har.

– Nästan alla stationer har någon form av specialfunktion. Stockholm är exempelvis dykresurs, Tyresö har rep­räddning och Haninge tungräddning. För Ekerös del har det blivit djurräddning. Det var nog naturligt att lägga det på oss eftersom vi har många hästar och nötdjur i kommunen, säger Magnus Libert, styrkeledare på Ekerös brandstation, som ingår i Södertörns brandförsvarsförbund.

Stationen har därför tagit fram ett koncept med en specialutrustad bandvagn för att kunna plocka upp stora tamdjur i nöd. Magnus Liberts grupp är den som har ansvar för bandvagnen och gemensamt tar de fram övningar för den och utvecklar den.

– Bandvagnen har en så kallad sticka, som en kran, så att djuren kan vinschas upp. Dessutom har vi en massa remmar och lyftselar i den.

”Intressanta larm”

Personalen har även fått utbildning i hur de ska hantera de stora djuren när olyckan är framme.

– Många av oss brandmän tycker att det här är ganska intressanta larm, vi gör ju stor skillnad. Framförallt när det gäller hästarna, de är väldigt omhuldade och ofta är det som att det är någons barn man räddar, säger Magnus Libert.

Hittills i år har Ekerös räddningstjänst fått åka på ett 20-tal larm runt om i länet. Mestadels är det hästar och kor de får rycka ut för att ta hand om, oftast för att de sökt sig till vattnet men gått ut för långt.

– Nu i sommar har det varit lite speciellt när det var så varmt och torrt med ett lägre vattenstånd. Då behöver djuren gå ut längre för att komma till vattnet, men där är det mycket lera och då fastnar de.

Men det kan också vara en del lite udda larm. För några år sedan fick en grupp hjälpa en get som hade fastnat i en brunn. Vid ett annat tillfälle var det en orm som behövde hjälp att komma ut från en fastighet på Ekerö.

– Det är ju inte vårt jobb egentligen, men den var där den inte skulle vara, säger Magnus Libert.

Ekerös brandstation är även länsresurs vid stora bränder, till exempel industribränder, och har även utrustning för detta i form av skum- och vattenkanoner. Men den utrusningen används sällan.

Ingår i Södertörns brandförsvarsförbund

Ekerö kommun är en del av Södertörns brandförsvarsförbund. Förbundet är ett kommunalförbund som ansvarar för räddningstjänsten i tio kommuner i södra länet. De övriga är Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö.

Räddningscentralen Stockholms län larmar ut och leder räddningsinsatser i dessa tio kommuner och i de sex kommuner som ingår i Brandkåren Attunda.

Källa: Ekerö kommun

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

KRÖNIKA. Morfar fick leva sin dröm genom mig

Krönika Ett tjugotal mil härifrån fanns tills nyligen en hängiven läsare av den här tidningen. En före detta verkstadsarbetare, fritidspolitiker och tecknare som de senaste åren också var mycket intresserad...fredag 16/11 15:57

Meja, 9, blev mammas räddning

Nyheter Kajsa Ottosson föll nyligen av en häst och tappade medvetandet. Men dottern Meja, 9, agerade iskallt och fattade direkt vad hon behövde göra.fredag 16/11 15:50

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter