Vård. Ekerös hemtjänst får bra betyg. Foto: Mostphotos

Ekerös hemtjänst är bäst på tid och inflytande

Ekerö toppar en öppen jämförelse om inflytande och tillräckligt med tid i hemtjänsten.

  • Publicerad 09:13, 19 apr 2018

Många äldre i Ekerö kommun upplever att de har inflytande över sin hemtjänst och att hemtjänstpersonal har tillräckligt med tid med dem. Det visar en nyligen publicerad öppen jämförelse som gjorts av Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting (SKL).

72 procent av de som tar emot hemtjänst i kommunen känner att de har inflytande och att de får tillräckligt med tid tillsammans med hemtjänstpersonalen.

”Är jättesnälla”

Det är högst i landet. Medelpoängen i landet låg på 49 procent.

– Jag tror att det handlar mycket om att biståndshandläggarna här i Ekerö kommun är jättesnälla. Vi får den tid vi behöver hemma hos kunderna, säger Helle Bruhn som är verksamhetschef på Mälarö omsorg.

Det är viktigt att vara lyhörd för personalen och ha tolerans för att oförutsedda incidenter kan leda till att hemtjänstschemat spräcks, menar Helle Bruhn. Personalen ska inte behöva lämna en person som behöver hjälp bara för att hålla tiderna.  

– Det är självklart att det kan bli stressigt ibland och det är inte alls alltid det fungerar. Men då måste vi jobba mycket på att göra en beskrivning på vad det är som tar tid. Och kan man lägga fram det på ett bra sätt, så förstår biståndshandläggarna också det, säger hon.

Nöjdast med inflytandet och tiden i hemtjänsten var de som hade enskild hemtjänst under 2017. Där var 80 procent nöjda, jämfört med de som hade kommunal hemtjänst där 66 procent var nöjda.

Vad gäller bemötande, förtroende och trygghet i hemtjänsten vad läget dåligt i hela landet, och även om Ekerö kom tredje högst i landet var det ingen hög siffra här heller. 52 procent upplevde att de fick ett bra bemötande, kände trygghet och hade förtroende för hemtjänsten i Ekerö. Här låg rikssnittet på 36 procent.

I kommunen är hemtjänsten i enskild regi större än den i kommunal regi. 56 procent av de 10 950 hemtjänsttimmar som personer som är 65 år och äldre fick i Ekerö kommun under oktober 2017 var i enskild regi.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Ex-chef på Lugnet: ”Ingen fick lårbenet avsparkat”

Nyheter Ingen på Lugnet fick lårbenet avsparkat för 20 år sedan. Det hävdar den dåvarande verksamhetschefen. – Det är totalt fel, säger hon.fredag 18/1 15:55

Nu lämnar Simpson sitt tränaruppdrag på Ekerö

Sport Pascal Simpson slutar som fotbollstränare efter två säsonger i Ekerö.fredag 18/1 15:55