RÖST. Christin Sagnér på Ekerö pastorat hoppas att valdeltagandet blir högt. Foto: Lisa Halldén

Ekerös kyrkor går till val – men få röstade sist

Fler röstar i kyrkovalet i Ekerö pastorat än i resten av landet. Men valdeltagandet är fortfarande lågt. – Vi har inte samma draghjälp av riksmedia som det vanliga valet har, säger Christin Sagnér på Ekerö pastorat.

  • Publicerad 14:16, 8 sep 2017

Valet är väldigt avgörande för oss på lokal nivå.

I Ekerö kommun kan 14 823 personer rösta i kyrkovalet - men bara runt 2 000 gör det. Ändå är valdeltagandet i Ekerö pastorat högre än i resten av landet.

Här röstade 14,5 procent av alla röstberättigade i senaste valet 2013, jämfört med det nationella snittet på 12,8 procent. I Färingsö församling röstade 12,6 procent i senaste kyrkovalet.

– Valet är väldigt avgörande för oss på lokal nivå. Man väljer de som ska styra församlingen och det gäller både pengapåsen och inriktning, säger Christin Sagnér, kommunikatör i Svenska kyrkan Ekerö pastorat.

Inga påkostade kampanjer

Att så få röstar i kyrkovalet blir än mer uppseendeväckande när det jämförs med deltagandet i andra val. I valet 2014 gick 88 procent av de röstberättigade i Ekerö kommun till valurorna för att besluta vilka som skulle sitta i kommunfullmäktige.

– Vi har inte samma draghjälp av riksmedia som det vanliga valet har. Det finns inte de resurserna som det valet har, till valkampanjer och affischer och teveintervjuer i soffor och så. Det ligger långt ifrån kyrkovalets karaktär, säger Christin Sagnér.  

Demokratisk kyrka

Kyrkovalet är upplagt på samma sätt som valet till riksdag, landsting och kommun. Kyrkomötet styr kyrkan på nationell nivå, stiften är regionala och kyrkofullmäktige är lokala.

Men varför ska kyrkan vara politiskt styrd?

– Det är en klassisk fråga som vi har att stöta och blöta och jag har inget enkelt svar på den. Nu finns detta kyrkoval som en lösning på att säkerställa att alla medlemmar har möjlighet att kunna påverka till vad deras pengar ska gå till. Med andra ord en transparent och demokratisk kyrka.

En kyrkofullmäktige finns både i Ekerö pastorat, där Ekerö församling, Adelsö-Munsö församling och Lovö församling ingår, och i Färingsö församling.

I kyrkovalet kan du rösta från 16 års ålder om du är medlem i Svenska kyrkan. Valet är 17 september och förtidsröstning är möjligt från 4 september.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter