Ekerös nya fullmäktige blir näst minst jämställda i länet

Endast var tredje politiker i Ekerös kommunfullmäktige är en kvinna. I Stockholms län är det bara Södertälje som har en mer ojämställd fördelning.

  • Publicerad 13:34, 19 okt 2018

I en fjärdedel av landets alla kommuner är andelen kvinnor i kommunfullmäktige under 40 procent efter valet. Allra lägst är siffran i Trelleborg, där andelen kvinnliga ledamöter är 25 procent.

Riktigt så illa är det inte i Ekerö kommun. Men gapet är stort och Ekerö är näst sämst i länet när det gäller jämställd könsfördelning i fullmäktige, enligt statistik från Valmyndigheten.

Stockholms stad är mest jämställt i länet, med en 50-50-fördelning, 51 män och 50 kvinnor. Sämst är Södertälje som har 35 procent kvinnor bland fullmäktigeledamöterna.

Sedan kommer Ekerö. När fullmäktige sammanträder på tisdag för första gången sedan valet kommer 15 av de 41 ledamöterna vara kvinnor, vilket innebär 37 procent.

Har försämrats

Ekerös könsfördelning har dessutom försämrats en aning. Före valet satt 17 kvinnor på de 38 tillsatta mandaten (tre platser var vakanta).

Rikssnittet ligger på 43 procent kvinnor och 57 procent män bland landets kommunfullmäktigeledamöter.

– Det finns forskning som pekar på antalets betydelse, hur viktigt det är att det inte är en stor majoritet åt ena hållet, att det inte är enkönad makt, för att då påverkar det besluten i en viss riktning, säger Anneli Häyren, jämställdhetsforskare vid Uppsala universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Mest ojämställt åt andra hållet är det i Lekebergs kommun i Örebro län, där är andelen kvinnor 59 procent.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

18-åring utreds för grovt knarkbrott

Nyheter En 18-årig man i Stenhamra ska ha varit med och hämtat två kilo tramadol från Norrköping till Stockholm. Nyligen häktades han för grovt narkotikabrott.söndag 24/3 10:15