Ekerös nya fullmäktige blir näst minst jämställda i länet

Endast var tredje politiker i Ekerös kommunfullmäktige är en kvinna. I Stockholms län är det bara Södertälje som har en mer ojämställd fördelning.

  • Publicerad 13:34, 19 okt 2018

I en fjärdedel av landets alla kommuner är andelen kvinnor i kommunfullmäktige under 40 procent efter valet. Allra lägst är siffran i Trelleborg, där andelen kvinnliga ledamöter är 25 procent.

Riktigt så illa är det inte i Ekerö kommun. Men gapet är stort och Ekerö är näst sämst i länet när det gäller jämställd könsfördelning i fullmäktige, enligt statistik från Valmyndigheten.

Stockholms stad är mest jämställt i länet, med en 50-50-fördelning, 51 män och 50 kvinnor. Sämst är Södertälje som har 35 procent kvinnor bland fullmäktigeledamöterna.

Sedan kommer Ekerö. När fullmäktige sammanträder på tisdag för första gången sedan valet kommer 15 av de 41 ledamöterna vara kvinnor, vilket innebär 37 procent.

Har försämrats

Ekerös könsfördelning har dessutom försämrats en aning. Före valet satt 17 kvinnor på de 38 tillsatta mandaten (tre platser var vakanta).

Rikssnittet ligger på 43 procent kvinnor och 57 procent män bland landets kommunfullmäktigeledamöter.

– Det finns forskning som pekar på antalets betydelse, hur viktigt det är att det inte är en stor majoritet åt ena hållet, att det inte är enkönad makt, för att då påverkar det besluten i en viss riktning, säger Anneli Häyren, jämställdhetsforskare vid Uppsala universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Mest ojämställt åt andra hållet är det i Lekebergs kommun i Örebro län, där är andelen kvinnor 59 procent.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

KRÖNIKA. Morfar fick leva sin dröm genom mig

Krönika Ett tjugotal mil härifrån fanns tills nyligen en hängiven läsare av den här tidningen. En före detta verkstadsarbetare, fritidspolitiker och tecknare som de senaste åren också var mycket intresserad...fredag 16/11 15:57

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter