Räknas inte. I Ekerö kommun deltog 905 elever från fem olika skolor i årets skolval. Foto: Mostphotos

Ekerös ungdomar hade velat se annat valresultat

Ett starkt C, svagt S och M som största parti. Så hade valresultatet blivit om Ekerös skolelever fått rösta i riksdagsvalet.

  • Publicerad 11:46, 28 sep 2018

När det är valår är det inte bara röstberättigade som går till valurnorna. Under de sista två veckorna före valdagen gjorde nästan 400 000 högstadie- och gymnasieelever detsamma runt om i landet.

I Ekerö kommun deltog 905 elever från fem olika skolor i årets skolval. Resultatet räknas naturligtvis inte, men det visar ändå hur ungdomarna skulle vilja se den politiska fördelningen i riksdagen.

Och hur blev då resultatet? Jo, precis som i kommunens riktiga val är Moderaterna största parti med 23 procent. Centerpartiet är näst största parti med 18,5 procent, medan Sverigedemokraterna är tredje störst med 15,7 procent. Miljöpartiet får 14,4 procent.

S inte poppis

Socialdemokraterna verkar inte vara särskilt populära bland Ekerös ungdomar. Partiet hamnar först på femte plats med 9,5 procent av rösterna. Liberalerna får 8,8 procent och Vänsterpartiet 4 procent.

Kristdemokraterna hade fått lämna riksdagen om Ekerös skolelever hade fått välja. Partiet får knappt 3 procent.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har regeringens uppdrag att samordna skolvalen tillsammans med bland andra Sveriges elevkårer, Ung media Sverige, Valmyndigheten och Skolverket. Skolvalets uppgift är att ge eleverna möjlighet att bilda sin egen politiska uppfattning, ta ställning för ett parti och lära sig om den demokratiska processen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kommundirektören tackar för sig

Nyheter Ekerö kommun behöver förnyelse. Det menar kommundirektören Lars Hortlund som lämnar tjänsten nästa år.måndag 15/10 8:54

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter