Räknas inte. I Ekerö kommun deltog 905 elever från fem olika skolor i årets skolval. Foto: Mostphotos

Ekerös ungdomar hade velat se annat valresultat

Ett starkt C, svagt S och M som största parti. Så hade valresultatet blivit om Ekerös skolelever fått rösta i riksdagsvalet.

  • Publicerad 11:46, 28 sep 2018

När det är valår är det inte bara röstberättigade som går till valurnorna. Under de sista två veckorna före valdagen gjorde nästan 400 000 högstadie- och gymnasieelever detsamma runt om i landet.

I Ekerö kommun deltog 905 elever från fem olika skolor i årets skolval. Resultatet räknas naturligtvis inte, men det visar ändå hur ungdomarna skulle vilja se den politiska fördelningen i riksdagen.

Och hur blev då resultatet? Jo, precis som i kommunens riktiga val är Moderaterna största parti med 23 procent. Centerpartiet är näst största parti med 18,5 procent, medan Sverigedemokraterna är tredje störst med 15,7 procent. Miljöpartiet får 14,4 procent.

S inte poppis

Socialdemokraterna verkar inte vara särskilt populära bland Ekerös ungdomar. Partiet hamnar först på femte plats med 9,5 procent av rösterna. Liberalerna får 8,8 procent och Vänsterpartiet 4 procent.

Kristdemokraterna hade fått lämna riksdagen om Ekerös skolelever hade fått välja. Partiet får knappt 3 procent.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har regeringens uppdrag att samordna skolvalen tillsammans med bland andra Sveriges elevkårer, Ung media Sverige, Valmyndigheten och Skolverket. Skolvalets uppgift är att ge eleverna möjlighet att bilda sin egen politiska uppfattning, ta ställning för ett parti och lära sig om den demokratiska processen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12