Räknas inte. I Ekerö kommun deltog 905 elever från fem olika skolor i årets skolval. Foto: Mostphotos

Ekerös ungdomar hade velat se annat valresultat

Ett starkt C, svagt S och M som största parti. Så hade valresultatet blivit om Ekerös skolelever fått rösta i riksdagsvalet.

  • Publicerad 11:46, 28 sep 2018

När det är valår är det inte bara röstberättigade som går till valurnorna. Under de sista två veckorna före valdagen gjorde nästan 400 000 högstadie- och gymnasieelever detsamma runt om i landet.

I Ekerö kommun deltog 905 elever från fem olika skolor i årets skolval. Resultatet räknas naturligtvis inte, men det visar ändå hur ungdomarna skulle vilja se den politiska fördelningen i riksdagen.

Och hur blev då resultatet? Jo, precis som i kommunens riktiga val är Moderaterna största parti med 23 procent. Centerpartiet är näst största parti med 18,5 procent, medan Sverigedemokraterna är tredje störst med 15,7 procent. Miljöpartiet får 14,4 procent.

S inte poppis

Socialdemokraterna verkar inte vara särskilt populära bland Ekerös ungdomar. Partiet hamnar först på femte plats med 9,5 procent av rösterna. Liberalerna får 8,8 procent och Vänsterpartiet 4 procent.

Kristdemokraterna hade fått lämna riksdagen om Ekerös skolelever hade fått välja. Partiet får knappt 3 procent.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har regeringens uppdrag att samordna skolvalen tillsammans med bland andra Sveriges elevkårer, Ung media Sverige, Valmyndigheten och Skolverket. Skolvalets uppgift är att ge eleverna möjlighet att bilda sin egen politiska uppfattning, ta ställning för ett parti och lära sig om den demokratiska processen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Flera verksamheter har fått miljoner i klimatstöd

Nyheter Nästan 40 miljoner har hittills i år betalats ut till olika klimatsmarta investeringar på Mälaröarna. Gustavshills handelsträdgård är en av dem som gläds åt Naturvårdsverkets stöd.tisdag 11/12 10:27

KRÖNIKA: När jag är ledig blir Ekerö min kommun

Krönika Varje dag som jag sätter mig på bussen vid Tappström och lämnar kommunen känner jag en lättnad. Jag bor inte i kommunen och har alltid tyckt att det är både en skön känsla och sunt ur ett rent...måndag 10/12 11:49