Frida Haglund och Sebastian de Toro med Ekhagsbarnen Julia, Liv, Lisa och Una. Foto: Linda Gren

Ekhagen – Östermalms bortglömda hörn

Det ligger inte ens innanför tullarna – men det tillhör Östermalm. Nu upplever föräldrar i Ekhagen att deras barn glöms bort.

  • Publicerad 18:00, 24 maj 2018

På ungefär tre år har bostadsområdet Ekhagen blivit av med en förskola, en öppen förskola samt skolskjutsen. Och för tre veckor sen kunde StockholmDirekt berätta att det beslutats att även fritidshemmet ska rivas.

– Den är uttjänt helt enkelt. Motiveringen till rivningen är det har läckt i taket, takfoten är skadad och fönstren är i väldigt dåligt skick. Det pågår en dialog med bland annat stadsdels- och utbildningsförvaltningen om vad tomten kan användas till, sa Thomas Bergsell, pressansvarig på Skolfastigheter i Stockholm AB (Sisab), då.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Föräldrar i området reagerar med bestörtning på beskedet.

– Det har hänt väldigt mycket negativt på kort tid, som berör våra barn. Att det gått så snabbt, och över huvudet på oss, är det som får en att reagera, säger Sebastian de Toro, en av de Ekhagenbor som känner sig förbisedd av staden.

– Vi bor utanför tullarna, men i innerstan rent politiskt. Trots det dyker det upp landsbygdsproblem när man behandlar oss som innerstadsbor, säger Ulrica Ingström, en annan förälder som kontaktade StockholmDirekt efter vår artikel om att fritidshemmet ska rivas.

25 barn går idag på fritidshemmet som är den sista gemensamma verksamheten för skolbarn i området. De flesta Ekhagsbarnen går på skolor i Hjorthagen, Vasastan och Östermalm – där Engelbrektsskolan och Johannes skola dessutom just sagt upp skolskjutsen av ekonomiska skäl. Tidigare kunde barnen få skjuts från stan till fritidshemmet i Ekhagen.

– Vi föräldrar har protesterat och försökt få gehör med skrivelser till politiker och tjänstemän. Bland annat Olle Burell (S), skolborgarråd, samt Carina Hallqvist, grundskolechef och Inger Pripp, grundskoledirektör. Det sura är att nu byggs det ännu fler grundskolor men ingenting inom rimligt avstånd trots att Olle Burell i en artikel hävdar att ”varje stockholmare skall kunna välja en kommunal grundskola i den egna stadsdelen”, säger Ulrica Ingström.

Jordskredets prislapp: 11 miljoner

Livet blir "roddigt" för barnfamiljerna i Ekhagen. När det gäller förskola så finns det just nu en i tillfälliga baracker i grannområdet Lappkärrsberget. Detta i väntan på att en ny förskola ska byggas i bottenplan på det nya stora studentbostadshuset som planeras på Lappis. Tidigare låg en annan förskola på platsen för den nya byggnaden, men den revs för över två år sedan med anledning av bygget. Men byggstarten drar ut på tiden.

Trist med grushög

– Den revs för att de skulle börja bygga. Det var en fantastisk förskola med oslagbara möjligheter till utomhusvistelse. Klart det känns trist att det fortfarande är en grushög när det är jättetrångt på den andra förskolan, säger Ekhagenbon Frida Haglund.

Olle Burell (S) hänvisar, via sin presstalesperson, alla frågor till utbildningsförvaltningen. Men de har inte återkommit till tidningen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.