Sparar. Hanna Bocander (M) ska försöka få bukt med underskottet. Foto: Joakim Kröger/Pressbild

Ekonomisk kris i Danderyd – går back 80 miljoner

Förra året gick kommunen back nära 80 miljoner kronor. Nu drar Hanna Bocander (M) åt svångremmen rejält och alla förvaltningar tvingas spara.

  • Publicerad 11:11, 5 feb 2019

År 2017 gick kommunen back 16,3 miljoner kronor. 2018 var underskottet närmare 80 miljoner kronor, något Mitt i var först med att rapportera.

Danderyds kommun hade räknat med ökade intäkter och därmed ökade skatteintäkter. Men prognosen man räknat med slog fel; Danderydsbornas intäkter ökar långsammare än förväntat. Det är en av orsakerna till kommunens ekonomiska kris. En annan är att man trott att skatteintäkterna ska öka mer än de gjort.

– Nämndernas kostnader har ökat mycket snabbare än skatteintäkterna, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M).

En tredje orsak till krisen är att man räknat in pengar från markförsäljning i de löpande kostnaderna, något nytillträdda Hanna Bocander kritiserar.

– Jag vill stå för en annan ekonomisk styrning som inte ska innefatta de ekonomiska principer som lett oss hit. Man ska inte använda exploateringsintäkter i driften, säger Hanna Bocander.

Utesluter inte skattehöjning

Hon inför också ett överskottsmål, något kommunen inte haft på senaste tiden.

– Det har ökat vår ekonomiska sårbarhet.

Funderar ni på att höja skatten?

– Det finns fyra sätt som en kommun har som för att få bättre ekonomi. Sänka kostnader, höja skatten, sälja mark och justera avgifter. Jag utesluter inte att vi måste använda alla fyra sätten.

Hur ser du på läget, är det en kris?

– Ja, det är ett väldigt allvarligt läge. Som budgeten ligger nu kommer vi inte ha en budget i balans. Men det är en kris vi tar tag i och hanterar.

Danderyd har väl stora skatteintäkter, hur kan det här komma sig?

– Vi har inte mer skatteintäkter eftersom vi betalar 17 000 kronor per Danderydsbo i utjämningsskatt. Vår ekonomiska situation som kommun skiljer sig inte från andra kommuner. Ändå har vi lyckats hålla låg skatt. Vi har hushållt väl med de pengar vi har, säger Hanna Bocander.

En styrgrupp arbetar med ett förslag som kommunstyrelsen ska ta beslut om.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30