Slit. Hur lång tid det tar att baka en gigantisk enhörningstårta? Precis hela natten. Foto: Anna Gynnhammar

Elaine bakade gigantisk tårta – till 80 barn: "Alla älskar enhörningar"

Efter ett sistaminutendrama, ett dygns bakande och ett iskallt precisionsarbete i kylrummet stod den klar. Söderbon Elaine Sjöstrand bakade en vegansk enhörningstårta för 80 lyckliga kollobarn.

  • Publicerad 11:43, 21 jun 2017

– Det är en allmän enhörningsvibe bland barnen här. Alla älskar enhörningar, så det var självklart att jag skulle göra en enhörningstårta, berättar Elaine Sjöstrand.

Hon jobbar som kolloledare på musikkollot Vretarna på Barnens Ö. Det var när kolloledarna bestämde sig för att anordna "Den Stora Födelsedagen" för att fira allas födelsedag gemensamt som idén föddes.

"Det var verkligen drama"

De fick sponsring med presenter och ingredienser, och Elaine ägnade en hel ledig dag åt att baka. Men på kvällen gjorde hon en upptäckt som snabbt utvecklades till en kamp mot klockan.

– Det var verkligen drama. Jag insåg att jag tappat bort min sprits. Klockan var tjugo i nio och det tar en kvart att köra till affären i Älmsta. Så vi stressade för att fixa bil och en chaufför, för jag kan inte köra. Vi kom dit precis innan de stängde. Det var på mållinjen, berättar Elaine.

Vasastadsbageri gjorde tårta till Lady Gaga: "Hon hade väldigt specifika krav"

Efter den stressade sistaminutenjakten efter spritsen var Elaine uppe till klockan två på natten och bakade. Sedan fortsatte hon morgonen efter med att fästa horn och öron som hon gjort av glukossirap, socker och vatten.

– Det är en utmaning, framför allt i ett varmt kök. Jag stod inne i kylrummet och fäste dem.

Slaktad enhörning i kylen

Tårtan var en överraskning för barnen till deras gemensamma födelsedagsfirande.

– Ah gud, det var så jäkla fint. De var så glada och tacksamma. Världens finaste. Det är det som gör det värt, berättar Elaine.

80 glada kollobarn mellan 9-16 år fick äta tårtan som var helt vegansk.

– Det var 160 bitar så de fick två bitar var, och vi ledare kunde också äta. Det blev till och med över, så nu har vi en slaktad enhörning i kylen.

Folk blir förvånade

Det var bara två månader sedan Elaine började baka veganska tårtor. På hennes instagram @anothersuperbaker syns många färgglada tårtor och krispiga kakor.

– Jag satsar på att göra bakverk som är jättegoda och smakar som "vanliga” bakverk ska smaka. Folk blir förvånade när de får höra att det är veganskt. Det är också jättebra på kollo eftersom flera av barnen är laktosintoleranta eller veganer, berättar Elaine.

Franskt bageri på Kungsholmen satsar på veganskt

Superbagaren hoppas att fler vill baka veganskt.
– Våga testa! Det är bara en vanlig tårta egentligen, bara att den inte innehåller ägg och mjölkprodukter. Att man måste använda ägg i allt är en myt, säger Elaine.

Kolloveteranen vill ge tillbaka

Det är hennes tredje sommar som kolloledare.
– Jag älskar kollo och jag var på kollo när jag var liten. Jag träffade min blivande man när jag jobbade på kollo och vi ska gifta oss på kollo. Jag vill ge tillbaka, för mina kolloledare var verkligen beyond, säger Elaine.

Mattias vill bjuda alla på kaka

Nästa kolloperiod börjar om några dagar och Elaine utlovar fler supertårtor.

– Vi har inte bestämt tema än, men jag kommer helt klart baka fler tårtor till kollobarnen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.