ORO. "Tumba centrum ska vara ett centrum där allmänhet ska känna sig trygga, kunna uträtta ärenden samt ta sig till och från arbetet ytan att störas av en liten klick individer med kriminellt uppsåt", säger kommunpolisen Pär Åkerwall angående polisfientligheten i området. Foto: Arkiv/Läsarbild

Elaka ord möter många poliser i Tumba

Klottret i parkeringshuset i Tumba centrum var bara en av all den fientlighet som polisen tycker att de möter i Tumba. Och situationen har eskalerat det senaste halvåret.

  • Publicerad 12:29, 8 nov 2019

Det klotter som fick Tumbas nattvandrare att vilja kärleksbomba polisen med en säck godis i går var bara en av många saker som drabbat polisen i Botkyrka det senaste halvåret.

– Vi upplever att det varit ganska mycket okvädningsord och polisfientligt vokabulär. Det har varit ett antal tillfällen där poliser som är på väg till och från jobbet blir utsatta för hotfulla situationer, säger Pär Åkerwall som är kommunpolis i Botkyrka.

Han menar att klimatet är nytt för Tumba och att det har eskalerat under 2019 och särskilt det senaste halvåret.

– Vi tror att det beror på att de som har ett kriminellt uppsåt varit relativt fredade här tidigare. Nu när vi pressar på och gör det besvärligt för dem så försöker de skrämma bort oss. Men det enda som händer är att vi intensifierar vår närvaro ännu mer, säger Pär Åkerwall.

Att nattvandrarna ville visa sitt stöd gjorde honom glad.

– Man blir lite rörd. Det behövs inte så mycket mer än att få höra att ens arbete och närvaro i området uppskattas,av nattvandrarna samt allmänheten i stort, säger han.