Hållbart. Elbilspoolen vid Valla torg ingår i Stockholms strategi för att göra staden fossilbränslefri till år 2030. Foto: Stockholmshem

Elbilspool ska göra Valla mer klimatsmart

Den nya elbilspoolen innehåller två fordon och är öppen för alla. Att satsningen är en flört med arga hyresgäster stämmer inte, enligt Stockholmshem, som fått massiv kritik efter renoveringarna vid Valla torg.

  • Publicerad 08:37, 11 feb 2018

I onsdags startade Stockholmshem, som ägs av Stockholms stad, en elbilspool för två bilar vid Valla torg. Detta är en del i arbetet att göra staden fossilbränslefri till år 2030.

– Vi vill ge våra hyresgäster möjlighet att leva mer klimatsmart och erbjuda tjänster som gör dem mindre beroende av egna bilar som går på fossila bränslen, säger Åsa Stenmark, hållbarhetsstrateg på Stockholmshem.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Valla torg ingår i EU-projektet GrowSmarter, där ett av syftena är att minska utsläppen.

– Det är därför bilpoolen startas just här. Bilpoolen är ett av flera saker som görs för att nå målet om minskade utsläpp, säger Åsa Stenmark.

Elbilspoolen är tillgänglig för alla, inte bara Stockholmshems hyresgäster.

– Det bor så många fler i Valla än de 320 hushåll som hyr av oss, och vi vill att bilarna ska användas så mycket som möjligt, säger Åsa Stenmark.

Stockholmshem har tidigare fått mycket kritik från hyresgästerna, bland annat efter renoveringarna vid Valla torg som påbörjades 2016. Projektet beräknas vara klart i början av 2019 och omfattar alltifrån stambyte och isolering till badrum och balkonger.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ilskan handlar om att Stockholmshem via Hyresnämnden tvingat fram renoveringarna trots att de flesta hyresgästerna varit emot planerna, att renoveringarna medfört kraftiga hyreshöjningar och att hyresgästerna bland annat mötts av kalla lägenheter, lösa vägglister och trasiga köksfläktar när arbetet varit klart.

Den nya bilpoolen är dock inget försök att blidka upprörda hyresgäster, menar Åsa Stenmark.

– Nej vi visste redan att vi skulle starta bilpoolen innan vi påbörjade renoveringarna. Bilpoolen ingår i EU-projektet som började 2015, medan ombyggnationerna inleddes 2016, säger hon.

Även elcykelpool på gång

Elbilspoolen ingår i EU-projektet GrowSmarter, där Stockholm som en av åtta europeiska städer ska utveckla lösningar för hållbart växande städer.

Projektet rymmer även andra miljösmarta tjänster vid Valla torg: parkeringsplatser med laddstolpe för hyresgäster med egen elbil (redan infört), ett leveransrum dit varor som beställs på nätet levereras med cykelbud (på plats inom några veckor) samt en pool med eldrivna lastcyklar (väntas under våren).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vill förbjuda cyklister längs Årstaviken

Nyheter Södermalmsbo bakom nytt förslag Cyklisternas förutsättningar att cykla på Söder har förbättrats så pass mycket att flanörer och joggare nu borde slippas utsättas för dem på promenadstråket längs Årstaviken, skriver en Södermalmsbo...måndag 21/5 17:10

Uppåt för krisande kommunal skola i Söderort

Nyheter Positiva besked inför hösten Det verkar våras för Kärrtorps gymnasium, trots allt. Efter andra antagningen har antalet elever ökat. Men än är det osäkert hur många klasser det blir i höst.måndag 21/5 17:03