Hög hastighet. Det dröjer ytterligare innan Arningelden får fartkameror. Foto: Mostphotos

Elbråk gör att kamerorna på Arningeleden dröjer

Hastighetskamerorna på Arningeleden dröjer ytterligare. Problemet är att Trafikverket och elnätsägaren Ellevio är oense om priset.

  • Publicerad 11:49, 22 maj 2019

Redan våren 2017 skrev StockholmDirekt om att det beslutats att hastighetskameror ska sättas upp på väg 264 – Arningeleden som man säger i folkmun. Planen då var att kamerorna skulle komma på plats samma år.

Men inte mycket har hänt sedan beslutet kom och än finns det inga kameror längs vägen.

Enligt Trafikverket, som är de som beslutar var i Sverige kameror ska sättas upp, har det helt enkelt dragit ut på tiden – på grund av elen till kamerorna.

– Det är framdragningen av el som inte kommit fram ännu. Elnätsägare har monopol i Sverige så vi kan inte välja vem som ska dra fram elen. Det tar ofta väldigt, väldigt lång tid beroende på vilka som är elnätsägare i området, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för trafiksäkerhetskameror på Trafikverket.

Arningeleden anses av Trafikverket vara en prioriterad väg då den har hög medelhastighet samt hög olycksrisk. Tanken är att det ska upp sex kameror på vägen mellan Hägerneholm i Täby och Vallentuna. Trafikverket ska ha ett möte med områdets elnätsägare, Ellevio, under våren.

– Vi tycker inte alls det är bra att det dröjer, säger Eva Lundberg.

Inte överens om kostnaden

Enligt Ellevio är det olyckligt att det dragit ut på tiden. Men Jesper Liveröd, presschef på Ellevio, menar att det handlar om att överenskommelsen med Trafikverket inte är klar. Det för att de inte kommit överens om vad arbetet ska kosta.

– Att det tagit tid beror bland annat på områdets förutsättningar; kamerornas placering innebär att det blir en ganska omständlig, komplex uppgift att koppla på dem på elnätet. Det kommer helt enkelt kosta oss enormt mycket mer än vi får tillbaka, säger Jesper Liveröd.

När tror ni att ni kommer fram till en lösning?

– Så fort vi är överens med Trafikverket om kostnadsfördelningen så kommer vi skicka en offert. Sedan tar det nio till 15 månader från det att vi kommit överens, tills dess att kamerorna är på plats, säger Jesper Liveröd och fortsätter:

– Det är olyckligt att det dragit ut på tiden men vi kommer att se till så att säkerhetskameror ansluts, säger han.

Även kamerorna på Lindholmsvägen dröjer

En annan sträcka där hastighetskameror är planerade är Lindholmsvägen, väg 950, mellan Ormsta och Lövsta, där sju kameror ska på plats. Där verkar arbetet med el-framdragningen gå framåt.

– Man har dragit fram el på två platser men Ellevio behöver få godkänt från markägare, säger Eva Lundberg på Trafikverket.

Hon menar att de stött på samma problem i andra delar av landet och önskar en bättre tidplan från elnätsägare.

– Vi skulle vilja ha en tidsplan som vi kan tro på. Det kanske svårt för dem att planera något sådant men det skulle underlätta för oss, säger Eva Lundberg.

Stockholm Direkt