Eldningsförbud i Stockholm – så gör du med grillningen

Engångsgrill i parken, balkonggrillning eller öppen eld i skogen? Just nu råder det eldningsförbud i Stockholm. Här är reglerna som gäller om du ändå vill grilla i sommarvärmen.

  • Publicerad 17:20, 10 maj 2016

Det har knappast undgått någon att sommarvärmen har slagit till med full kraft i Stockholm. Men det efterlängtade väderomslaget har också fört med sig mindre önskade inslag.

De senaste dagarna har flera bränder rasat i Stockholmsområdet till följd av det varma och torra vädret och Storstockholms brandförsvar har nu gått ut med eldningsförbud.

– Det är totalt eldningsförbud i hela länet, säger Ulf Blomqvist vid Storstockholms brandförsvar.

"Stor försiktighet"

Brandförsvaret manar “till mycket stor försiktighet i samband med grillning på säkra grillplatser, arbete i skog och andra aktiviteter i naturen”.

Eldningsförbudet omfattar även de engångsgrillar som flitigt brukar användas i stadens natur och parker under våren och sommaren.

– Man får grilla på uppgjorda eldplatser. Och det gäller inte engångsgrillar, säger Ulf Blomqvist.

Brand i Nackareservatet

I onsdags brann 15000 kvadratmeter skog ner i Nackareservatet och så sent som i går, måndag, eldhärjades ett hus svårt vid Väsjöbacken i Sollentuna.

I båda fallen tros brandorsaken vara olyckor orsakade av människor som grillat eller gjort upp eld för matlagning utomhus.

Hur stor del av de bränder som startar som beror på engångsgrillar eller dålig koll på eldningsförbudet i allmänhet finns det ingen statistik på.

"En och annan som inte förstår"

Men enligt Ulf Blomqvist är uppfattningen att de flesta har hyfsat bra koll på reglerna.

– Merparten är ganska duktiga. Sedan finns det även en och annan som inte förstår det. Men merparten av folket förstår vad som gäller, säger han.

Eldningsförbud - det gäller

Just nu är det förbjudet att elda inom Storstockholms brandförsvars område. Förbudet omfattar eldning utomhus och gäller inom Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåkers kommuner tills vidare.

Grillning på säkra grillplatser är tillåten under förutsättning att man har tillgång till släckutrustning. En engångsgrill är inte en säker grillplats och är därmed inte tillåten.

Om eldningsförbud råder får du endast grilla på iordningställda säkra grillplatser i naturen.

På egen tomt får du grilla i vanlig "hushållsgrill", exempelvis kol- eller gasolgrill, även om eldningsförbud råder.

När det gäller grillning på balkong är det fastighetsägaren som bestämmer. Att grilla på en inglasad balkong eller direkt under en annan balkong är däremot livsfarligt. Förutom att man kan orsaka en brand kan man också drabbas av kolmonoxidförgiftning.

Källa: Storstockholms brandförsvar
 

Visa merVisa mindre