Ethel firades inför sin 80-årsdag den 9 september. Foto: Sacharias Källdén

Eldsjäl på Östermalm överraskades med 80-årsfest

För drygt 20 år sedan startade Ethel Dahlman Gula Änglarna som arbetar ideellt med att hjälpa stans mest utsatta. I dag stod hon själv i centrum när hon överraskades inför sin 80-årsdag.

  • Publicerad 17:13, 6 sep 2017

Ethel Foto: Sacharias Källdén

"Kommer hon snart?", "var är hon?". Många var förväntansfulla inför Ethel Dahlmans överraskningsfirande på Östermalmsgatan 69 i Frälsningsarméns lokaler. Själv visste Ethel, som startade hjälporganisationen Gula Änglarna 1996, ingenting när hon klev in genom dörren och trodde att hon skulle på ett möte.

– Jag är chockad, sa Ethel Dahlman när hon fick syn på alla människor och de – passande nog – gula tårtorna.

Sedan följde tal och hyllningar till Ethel, som av flera beskrivs som en godhjärtad människa som ömmar för stadens utsatta. En av dem som kom för att fira 80-årsdagen var Göran Skiöld.

Gula Änglarnas smörgåshjältar gör det med hjärtat

– Ethel har hjälpt mig så att jag har kunnat betala delar av mina skulder. Hon har hjälpt mig med pengar till astmamedicin, två hyror och mat, säger Göran Skiöld.

Ethel Dahlman var märkbart tagen av uppvaktandet. Ett femtiotal personer sjöng "Som en härlig gudomskälla" (Pärleporten) och "Ja må hon leva". Att hon nu fyller 80 betyder inte att hon börjat fundera på att dra sig tillbaka.

Hos Ethel får hemlösa hjälp

– Jag kör tills jag dör. Det ger mig så mycket och jag tänker på alla själar vi har räddat. Utan Östermalmsborna hade det aldrig gått, vi är alla kuggar i det stora hjulet, säger Ethel Dahlman.

Har du något speciellt minne att dela med dig av?

– Det finns så många men jag kommer aldrig att glömma en fattigpensionär som vi köpte nya skor till. De kostade ungefär 900 kronor och hon vägrade först att ta emot dem. Men sen övertalades hon och berättade att hon hade skorna på nattduksbordet så att hon skulle kunna se dem från sängen, säger Ethel Dahlman och fortsätter:

– Sedan jag började har antalet fattigpensionärer ökat jättemycket, det märker man på att så många kommer hit. Det kan handla om att en tand har gått sönder och då har de inte råd att fixa den. Viljan att hjälpa dem är det som driver mig.

Ethel vet vad det är att vara fattig.

– Jag var det de första femton åren av mitt liv. Jag vet hur det känns att gå utan skor och att lägga mig hungrig.

Många ville gratta! Foto: Sacharias Källdén

Det här gör Gula Änglarna

Varje måndagskväll står Gula Änglarnas volontärer på Centralen och delar ut varm choklad och smörgåsar och varje vardag mellan nio och tio på morgonen tar man emot besök på kontoret på Östermalmsgatan 69. Där kan man få hjälp efter behov, det kan handla om nya glasögon eller matkuponger.

Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

FILM: Den här familjen lever för Rubiks kub

Nyheter ✓Har flera hundra hemma ✓Blev femma på VM ✓Löser den med fötterna Familjen Thorsén på Lilla Essingen löser Rubiks kub tillsammans flera gånger i veckan. Stjärnan i sporten, 13-årige Elvin, är svensk mästare i att "kuba" med fötterna.söndag 24/6 8:30

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17