Att öppna upp mellan ett före detta omklädningsrum och café-rummet fixade första arbetslaget på några timmar. Foto: Jonny Andersson

Eldsjälar fixar till Ursvik IK:s klubbhus

I två år fick drömmen gro, på lika många timmar var allt invändigt i flisor när UIK:arna tog tag i renoveringen av Ursvik IK:s klubbhus. Nästa steg i drömmen handlar om tillbyggnad för bastu.

  • Publicerad 12:20, 16 jan 2020

Ursvik IK – Sundbybergs lantliga klubb sedan 1930 – har växt astronomiskt senaste åren. Enstaka lag har blivit en klubb för över tusen medlemmar. Ändå lever den svenska idrottsrörelsens mest basala hörnsten – ideellt arbete och klubbkänsla, när föreningens klubbhus nu ska renoveras.

Ut genom klubbhusets entré kommer Pär Lundberg, ordförande i Duvbo IK tillsammans med ledare från Ursvik IK. De är några av 10-15 personer som går loss på allt som ska på tippen eller sparas i förråd.

– Det här skapar klubbkänsla, säger Pär Lundberg.

Önskemålen om att göra något åt det gamla klubbhuset har ökat senaste två åren. I höstas fanns det lite pengar som skulle fördelas på lagkassor, samtidigt en kollektiv vilja att fixa klubbhuset. Så lagen valde att låta pengarna gå till renoveringen.

– Det blev startskottet, säger styrelseledamoten och arbetsledaren Annika Halldén.

Hon gläds över uppslutningen och har drygt 70 namn som ska spridas på ett arbetsschema.

Bra initiativ

Jennifer Rommare, en förälder, tycker att det är ett bra initiativ. Hon konstaterar att det är fler personer än verktyg på plats.

– Jag har ringt in extra kofötter, säger hon.

Sponsorer och bidrag

En sponsor har bidragit med 189 100 kronor till renoveringen. Av beloppet kan utläsas att sponsorn har fler klubbar nära hjärtat (AIK grundades 1891, reds. anm.)

– Jo, det är en AIK:are, haha. Vi har fått väldigt fin stöttning. Gåvor som begagnade kök, diskmaskin, micro och möbler, säger Annika.

Nu hoppas de att Sundbybergs stad kan hjälpa till att finansiera renoveringen. Utvändigt ska byggnaden fräschas till och klubbstyrelsen hyser hopp om att få bygga till en bastu.

Från kommunens håll är man positiv till att eventuellt kunna vara med och stötta med pengar.

– Det klubben gör är fantastiskt och vi har en bra dialog. Vi har inte talat i detaljer, men får se vad vi kan bidra med, säger Mikael Eljenmyr, idrottschef i Sundbybergs kommun.

Till dess utgår klubben från arkitektritningen man fått hjälp med. Till vårens fotbollsstart ska det finnas två omklädningsrum med dusch till båda. Det ska även byggas ett större kafé, där idén är att skapa fritidsgårdskänsla.

UIK fyller 90 i år vilket ska firas i slutet av april, då sker även officiella nyinvigningen av klubbhuset.

FULLT. Mycket tidigt kunde Pär Lundberg konstatera att containern var för liten. Foto: Jonny Andersson

TACKSAM. Annika Halldén är tacksam för stödet UIK fått, men drömmer nu om att klubben även kan bygga till en bastu. Foto: Jonny Andersson

Det här är Ursvik IK

Grundades 1930 och har bedrivit flera olika idrottsverksamheter.

Har idag omkring 1000 aktiva medlemmar.

Omkring 750 barn och ungdomar spelar i klubben.

Har sedan 2019 ett damlag i division 5. Herrarnas A-lag spelar i division 6.

Målet är att klubbhuset ska innehålla två nya omklädningsrum, med duschar, till sommaren.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Allvarliga sprickor i 271 t-banevagnar – nu måste de svetsas

Nyheter De 271 tunnelbanevagnarna köptes in vid millennieskiftet och skulle hålla i 30 år. Men redan nu har de sprickor i stålkonstruktionerna. Region Stockholm tvistar nu med tillverkaren Bombardier för att...måndag 21/9 19:00

Moa Piraten sjunger om kärlek i Hallonbergen

Nyheter "Texten är både tragisk och komisk" Artisten Moa Piraten har länge velat skriva om Hallonbergen. Nu kommer hennes singel som handlar om obesvarad kärlek.måndag 21/9 16:46

50 år framåt – så blir framtiden i Stockholm 2070

Nyheter Hur kommer vi att leva om 50 år? Mitt i har tittat i spåkulan – och pratat med fem experter – för att sia om hur vi bor, reser, jobbar, shoppar och äter år 2070. Vad sägs om en framtid där du kommer...måndag 21/9 4:59