En dag var den bara borta. Nu har StockholmDirekt tagit reda på vad som hänt med den försvunna elefanten på Södermalm. Foto: Sophie Stigfur

Elefant försvunnen på Södermalm

Den kallas "barnens favorit" och är placerad på bästa adress mitt på Södermalm. Men under de senaste månaderna har det varit något som inte stått rätt till med den populära skulpturen...

  • Publicerad 16:32, 5 mar 2019

Det var ungefär två månader sedan som Södermalmsbon Johanna Wärme var ute på sin sedvanliga promenad med hunden Rambo och som vanligt stannade till vid jyckens favoritstopp: skulpturen Lilla elefanten drömmer på Greta Garbos torg i korsningen mellan Södermannagatan och Katarina Bangata. Men denna gång var det något som inte stämde.

– De hade plogat på torget och en av elefanterna hade blivit sönderplogad. Den satt helt lös från betongplattan.

Johannas sambo gjorde en felanmälan till staden. Sedan dess har den varit borta.

–  Det är ett fint gammalt konstverk och man vet inte om någon har stulit lilla elefanten, säger hon.

Misstänker: Bronstjuvar välte häst på Söder

StockholmDirekt kan nu lugna undrande Södermalmsbor: elefanten har inte blivit stulen. Den har tagits om hand av Stadsmuseet som just nu är i full färd med att restaurera skulpturen.

– Det är ju inte kul detta, den är gjord i betong så helt enkelt är det inte. Man håller just nu på med att försöka lappa ihop resterna av den lille rackaren, säger Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst.

Hunden Rambo sörjer den förlorade elefanten vid sitt favoritstopp. Foto: Privat

Såhär ser skulpturen ut i vanliga fall. Foto: Wikimedia Commons - Torsten Renqvist

Johanna Wärme uppger att hon såg plogspåren och snödrivan som knuffat omkull elefanten. Men enligt Stefan Hagdahl, Stockholm konst, är det inte klarlagt hur och av vem elefanten blivit påkörd.

– Sannolikt är det någon som plogat men det kan vara en personbil. Den har ju en lite lattjo placering på en markant sockel.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vad restaureringen kommer att kosta och hur lång tid det kan ta att få ut den lilla parveln igen finns i dagsläget inte.

– Vi satsar på att få ut den efter snösäsongen, säger Stefan Hagdahl.

Konstverket står på Greta Garbos torg på Södermalm. Foto: Sophie Stigfur

Lille elefanten drömmer

Skulpturen föreställer en elefantmamma med tre barn och uppfördes 1978 av Torsten Renqvist.

Enligt Stadsmuseets hemsida är verket "alla barns favoritskulptur på Söder".

Ser man närmare på skulpturen så är det bara framdelarna på djuren som avbildats, vilket enligt konstnären ska bero på att han hade så litet skissblock att bara hälften fick plats.

Skulpturen har fått sitt namn av att en av elefantungarna är bortvänd med huvudet från de andra, kanske drömmandes.