Lugn. Rektor Karin Ekstrand känner att Sofiaskolan har bra rutiner för hantera våld och hot. Foto: Anna Sandqvist

Elev bet och slog personal på skola på Söder

Personal på Sofiaskolan blev bitna, sparkade och slagna av en elev i oktober. Nu kräver Arbetsmiljöverket att skolan vidtar åtgärder.

  • Publicerad 11:45, 21 nov 2018

Det var 15 oktober som en elev på mellanstadiet slog en lärare med knytnävarna, efter att ha blivit arg under en lektion. Två dagar senare skedde en ny incident då samma elev slog, bet och sparkade två ur personalen på skolan.

Skolan rapporterade incidenterna och startade en utredning kring händelsen.

– Vi pratade med alla som har varit med i situationen för att komma fram till vad som egentligen hänt och om det varit någonting vi borde ha sett och förebyggt, säger rektorn Karin Ekstrand.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Allt var förebyggt utifrån det skolan känt till, menar hon.

– Detta var en impuls som inte hade gått att förebygga. Men möjligen hade vi kunnat göra en ännu tydligare introduktion till elevassistenten som var inblandad, kring upplägget av lektionen.

Efter oron på Sofiaskolan – rektorn lovar bättring

Med anledning av händelserna gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion av skolans arbetsmiljöarbete. I rapporten från inspektionen kräver Arbetsmiljöverket att skolan ska utreda vilka våld- och hotsituationer som kan inträffa, både mot lärare och elever.

Enligt utredningen har skolan inte undersökt och bedömt de risker som finns för att medarbetare och elever drabbas av våld och hot. Nu kräver de att skolans utreder vilka våld- och hotsituationer som kan inträffa på skolan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Karin Ekstrand handlar detta om att tajta till redan bra rutiner.

– Vi fick mycket beröm för att vi förebyggt så mycket i situationen och för att vi har ett systematiskt förebyggande arbete. Men man måste vara väldigt fantasirik kring allt som skulle kunna hända. Detta är en väldigt lugn skola och om man inte har så mycket hot och våld på skolan så kan det kanske vara så att man inte har tänkt på allt, säger hon.

Senast 21 januari ska skolans svar till Arbetsmiljöverket vara inne.