Elever på Sjölins gymnasium på Södermalm rasar mot Academedias agerande. På bild: Filippa Janemyr, Frida Salberg och Karin Melanoz. Foto: Linda Gren

Elever backar petad lärare – och rasar mot friskolan

En gymnasielärare på Sjölins gymnasium på Södermalm hotas med avsked och en annan har stängts av. Enligt lärarna straffas de för att de är kritiska mot vinster i skolan. Elever på skolan är starkt kritiska till Academedias agerande och tar nu strid för lärarna.

  • Publicerad 18:26, 14 dec 2017

Oss kan de i alla fall inte avskeda

Fyra elever i årskurs tre på Sjölins gymnasium, Filippa Janemar, Frida Salberg, Karin Melanoz samt en elev som vill vara anonym, riktar nu skarp kritik mot Academedia för hur man hanterat lärarna som stängts av och omplacerats. Enligt dem har rektorns vaga men allvarliga anklagelser startat en ryktesspridning om lärarna.

– Rektorn underströk verkligen hur "grovt" deras agerande varit, med en extrem allvarlig ton som insinuerade att det var så illa det bara kunde bli. Det här var när metoo-kampanjen var som störst, och eftersom Magnus fick gå på studs har många så klart antagit att det måste handla om något brottsligt, som övergrepp, säger en elev på samhällsprogrammet.

Populära lärare tvingas bort från friskola

– Att han blir omplacerad till en annan skola visar ju tydligt att det inte alls rört sig om några grova överträdelser, han har helt enkelt blivit straffad för att han vågat stå upp för det han tror på, säger Karin Melanoz, medlem i elevrådet.

"Blir censurerade"

Eleverna, som helt står bakom sina lärare, anser att de har rätt att få veta vad som hänt och att lärarna borde få en chans att försvara sig. Men Paula Hammarskog, kommunikationsdirektör på Academedia, säger att eleverna inte kommer få några fler svar, trots ryktena.

– Vi kan inte prata med elever om enskilda medarbetare av integritetsskäl, säger hon.

Enligt eleverna har kvaliteten på utbildningen sjunkit kraftigt under deras år på skolan, samtidigt som Magnus varit den lärare som fört elevernas röst i just de frågorna. Efter Magnus Ekbloms avskedande satte elever därför upp lappar på skolan för att visa sitt missnöje. De plockades snabbt ned. Eleverna satte då istället dåliga betyg på skolan på Sjölins Facebook-sida.

– Men det dröjde inte mer än tio minuter så kom rektorn och skällde ut oss. Sedan tog hon bort funktionen med betygsättning helt. Censurerade oss helt enkelt, säger Frida Salberg.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Paula Hammarskog kan inte skolan tillåta elever att uttrycka sitt missnöje i den här frågan på skolans plattformar, eftersom skolan inte har tid och möjlighet att svara på alla inlägg.

– De har en ensidig bild av vad som hänt och vi kan inte gå i svaromål med vår uppfattning eftersom det är en arbetsrättslig fråga. Vi behöver koncentrera oss på att jobba i skolan, inte svara på sociala medier, där drar rykten iväg otroligt fort och vi vill inte att det ska ske på våra plattformar. Det är jättetråkigt att de känner sig tystade men vi kan inte göra det här till en gruppdiskussion, säger Paula Hammarskog.

"Måste gå ut och berätta"

Enligt eleverna har stämningen på skolan helt förändrats sedan de två lärarna försvann.

– Man ser hur lärare gråter och kramar varandra, skolan är sig inte alls lik. När sånt här händer blir många såklart rädda för vad som kan hända om de själva säger något, säger Filippa Janemar.

– Oss kan de i alla fall inte avskeda, så vi måste vara dem som går ut och berättar hur det ligger till, säger Karin Melanoz.

StockholmDirekt har vid flera tillfällen sökt skolans rektor.

Filippa Janemyr, Karin Melanoz och Frida Salberg går samhällsprogrammet på Sjölins gymnasium, som drivs av Academedia. Foto: Linda Gren

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.