”Elever behöver långa sommarlov”

Tre terminer i stället för två. Det kan bli verklighet för Enköpings grundskoleelever redan nästa höst. Ett förslag som blivit föremål för flera upprörda insändare de senaste veckorna. Inte alls konstigt menar grundskolans verksamhetschef.

  • Publicerad 07:44, 25 nov 2019

Tre terminer, längre höst- och sportlov, men ett kortare sommarlov. Som EnköpingDirekt tidigare skrivit om kan det bli verklighet för vissa grundskoleelever i Enköping redan till nästa höst. Många har haft åsikter om förslaget.

– Jag tycker att det här är jättedåligt. Det här har tagits upp i elevrådet och vi är många som är sura över förslaget, säger Filip Lange, elev på Bergvretenskolan, som också är politiskt aktiv inom Kristdemokraternas ungdomsförbund, och tillägger:

– Att korta sommarlovet ... Sommarlovet är en belöning efter en hård vårtermin. Elever är redan stressade som det är i dag. Den psykiska ohälsan skulle bli större bland eleverna tror jag. Det behövs ett långt sommarlov för att återhämta sig, tillägger Filip Lange.

Det finns ett konkret förslag om att införa treterminssystem i Enköpings skolor.

Förslaget är till i slutet av november ute på remiss i grundskolorna. Att det nya förslaget rör upp känslor var väntat menar Anders Härdevik, grundskolans verksamhetschef på Enköpings kommun.

– Det blir polariserat. De som tycker mest om det här är personer som inte arbetar i skolan skulle jag säga. Responsen från lärare och rektorer har varit nyfiken. Men jag förstår att det är mycket känslor i det här. Det är en av de kanske äldsta systemen som fortfarande lever med undantag från Svenska Akademien, säger Ander Härdevik och tillägger:

– Det är flera saker i nuvarande system som bara hade någon förståelighet när det skapades. Ämnena vi har idag är en kvarleva i mångt och mycket. Strukturen för hur vi ordnar en arbetsdag för elever och lärare har 177 år på nacken. Likaså systemet med två terminer. Vi måste våga titta på formen av människors lärande, säger Anders Härdevik.

Före årsskiftet ska det avgöras om en eller flera skolor vill fördjupa studien. Om svaret blir ja ska pilotskolor utses som prövar att införa tre terminer hösten 2020.

Förslaget. Så skulle läsåret delas upp:

Termin 1: 5 augusti till 23 okt. Lov två veckor.

Termin 2: 9 november till 26 februari (Jullov 20 december till 7 januari). Lov två veckor.

Termin 3: 15 mars till 14 juni (Tid för sommarskola fram till 24 juni). Sommarlov

Visa merVisa mindre

Blåljus: Fortkörningar på E18

Nyheter Fortkörningar, rattfylleri, cykelstöld och förstörd rollator. Men inga våldsbrott. Så ser helgens blåljusrapport ut.måndag 3/8 10:46

EnköpingDirekt starkare i höst

Nyheter EnköpingDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och det kommer...söndag 5/7 7:46