Tankar. Femteklassarna Emma, Tilda och Anton har alla tre tankar på hur Sanduddens skola kan förändras med nya lokaler. Foto: Jonas Månsson

Elever får rita framtidens skola

Sanduddens skola ska byggas om. Nu får eleverna vara med och ta fram sin önskeskola. – De vet bäst, säger Malin Fagerlund, mentor i årskurs fem.

  • Publicerad 12:27, 29 nov 2018

Jättebra att vi får ut våra åsikter. De frågar äntligen oss.

Sanduddens skola har länge varit i behov av utbyggnad för att kunna ta emot fler elever. Dessutom saknas matsal och eleverna äter i klassrum.

Kommunens politiker har beslutat att skolan ska byggas om, men inte hur det ska se ut när skolan väl är klar.

Det får nu eleverna vara med och påverka. De senaste veckorna har de fått rita sina önskemål på bland annat matsal, gymnastiksal och skolgård.

– Det är jättebra att de låter barnen vara med och påverka, säger Malin Fagerlund.

När Mälarö Tidning var på besök i veckan hade elever i årskurs fem precis börjat rita sina önskemål. Eleven Tilda hade tankar på en ny gymnastiksal.

– Jag tycker att det ska vara en inbyggd trampolin i golvet och ringar i taket. Det ska vara blått runt om och golvet ska vara i någon cool färg, kanske grönt eller lila. Sedan ska det vara högt i tak, säger hon.

Femteklassarna kommer inte att gå kvar i skolan när det är dags för ombyggnad. Det är inget som stör eleven Anton.

– Jättebra att vi får ut våra åsikter. De frågar äntligen oss. Det kan bli kul om vi kommer tillbaka hit och kanske får min lillasyster vara med om hur det blir i skolan, säger han.

Ingen matsal

I dag saknar eleverna en matsal att äta i. Det hoppas de finns med i planerna när skolan byggs om. För klasskamraten Amadeus är det viktigt med rätt känsla i matsalen.

– Jag vill ha mer färgglatt. Det ska trygg och lugn miljö, säger han.

Även Elsa har tankar om en matsal.

– Den ska ha vara färgglad, ha ramp och handikapptoalett. Sedan ska det finnas gardiner. Det är dåligt att äta i klassrummen, en matsal skulle vara mycket bättre säger hon.

Så ska fler elever få plats i Sandudden

Sanduddens skola är i dag en F-6-skola, men den är för liten för att klara framtidens ökade elevtryck. Kommunstyrelsens arbetsutskott gav i juni 2016 miljö- och stadsbyggnadskontoret i uppdrag att göra en ny detaljplan för skolområdet.

Nyligen beslutade politikerna i barn- och utbildningsnämnden att en helt ny skola på sikt ska byggas intill den nuvarande. Detta beräknas ge plats åt ytterligare 500 elever.

En ny skola ska kunna ha idrottshall, matsal och ämnesklassrum.

Källa: Ekerö kommun

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

KRÖNIKA: Världssamfundet känns ju tryggt ändå

Krönika För några år sedan skrev jag på den här sidan om vilket ämne som väcker mest intensiva och engagerade reaktioner. Min slutsats var – och är fortfarande – klimatfrågan. Men det handlar inte om antalet...fredag 14/12 15:59

Stark höst kan ge JVM-plats

Sport Hugo Leufvenius, 19, är uttagen till Junior-VM i ishockey som spelas i Vancouver.fredag 14/12 15:59