Foto: Natalia Julia Czermak

Elever från Huddinge tävlade om riskkapital

Riskkapitalisterna stod redo med brinnande plånböcker när Huddinges unga företagare ställde till med mässa i Kungens kurva på måndagen. 73 företag och 360 elever sålde sina idéer och produkter.

  • Publicerad 09:26, 6 dec 2017

Varför göra något som redan finns när man kan lösa ett problem?

– Spara tid!

En kille sticker ett flygblad i min hand när vi möts halvvägs upp i rulltrappan i Kungens kurva shoppingcenter. Deras affärsidé är att bespara bilägare den tradiga turen till bilprovningen. De hämtar upp bilen hemma hos dig och besiktar den, utan att du behöver röra ett finger.

SolutumEst är ett av 73 UF-företag från Huddinges skolor som i måndags samlades för att marknadsföra, sälja och få sina affärsplaner bedömda av riskkapitalister. Totalt är runt 360 elever på plats.

– Hej! Gillar du att fota? Får du ofta slut på batteri i mobilen? Kolla in det här armbandet. Det är en accessoar och samtidigt en laddsladd, så har du den alltid med dig, säger Wilma Engström.

Hon och kompisen Baris Özcan från Östra gymnasiet har sålt 20 armband under dagen.

Paraply på ryggen

Det är tätt mellan montrarna och du kan knappt gå en meter innan du blir stoppad av en ivrig försäljare. Vi kommer ifrån mässan ett par hundra kronor fattigare.

Många affärsidéer är beprövade recept, medan vissa sticker ut lite extra. Några killar från teknikprogrammet på Sjödalsgymnasiet har tagit fram en prototyp på en portabel liten kolsyremaskin. Det är bara att sätta i en liten kolsyrepatron och skruva på den på en vanlig petflaska!

– Varför göra något som redan finns när man kan lösa ett problem? frågar Jimmy Stjernström retoriskt.

Lite längre bort i folkvimlet sticker det upp ett paraply. Det är fäst vid en ryggsäck i en stadig konstruktion. Ett paraply du inte behöver hålla upp!

– Många har visat intresse. De tycker om idén och säger att den är kreativ, säger Atefeh Taheri

Bedömda av riskkapitalister

På mässan delar Huddinge kommun och Ikea ut priser till UF-företagen i kategorierna monter, bemötande, produkt, internationellt gångbarhet och Ikea centers specialpris.

Representanter från Arena Huddinge, kommunens och näringslivets samarbetsforum, agerade dessutom riskkapitalister och bedömde företagens idéer. Upplägget liknade tv-programmet Draknästet.

Golden Crown UF var ett av företagen som ställdes inför juryn.

– Det gick skitbra. Det blev lite sista minuten och spontant, men vi fick med allt vi ville säga. De tyckte om våra produkter, men sade att vi inte hade koll på ekonomin, säger Sevval Yalcin, VD.

Riskkapitalisternas vinnare

Stora investeringen: Jeans Rescue UF

Förstapristagare och vinnare av 6000 kronor blev Jeans Rescue UF som tagit fram ett lagningskit för jeans. De vann även pris för bästa monter.

Juryns motivering: Med fokus på livslängd fyller den här produkten ett hål på marknaden.

Lilla investeringen: Ekopatrullen UF

Andrapristagare och vinnare av 3000 kronor blev Ekopatrullen UF som säljer hjälp med organisering och rensning av förråd samt återvinning.

Juryns motivering: Med ett organiserat och hållbart arbete kan det här företaget skapa ordning och reda för sina kunder.

Juryns specialpris: Connect IT UF

Specialpriset om 1500 kronor tilldelas ett företag som har en intressant idé, men inte nödvändigtvis en fullfjädrad affärsmodell.

Connect IT UF erbjuder små IT-företag en plattform för marknadsföring.

Juryns motivering: En bra plattform som ligger rätt i tid och som koppla ihop behov och efterfrågan på ett tydligt sätt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.