Förändring. Linnea och Moa som går i åttan på Näsbydalskolan har fått nog, nu vill de ha bättre skolmat. Foto: Maria Svensson

Elever hittade insekter i skolmaten

Dålig kvalitet på maten och insekter i salladen – under lång tid har elever på Näsbydalsskolan varit besvikna på maten som serveras. Nu vill de se en förändring.

  • Publicerad 14:56, 22 mar 2019

Linnea och Moa går båda i åttonde klass i Näsbydalskolan. Sedan höstterminen har båda två reagerat på skolmaten.

– Vi har hittat insekter i salladen, många elever pratar om det med det händer inget, säger Linnea.

– Man önskar ju att de hade mer koll på den mat som de gav oss, säger Moa.

Vid årsskiftet fick skolan en ny matleverantör. Enligt rektor Susanne Heljestrand är eleverna generellt nöjda med maten efter bytet, men hon säger även att vissa klagomål kommit in.

– Häromdagen fick vi reda på att det fanns skalbaggar eller liknande i salladen, det behöver vi titta över. De måste ha bättre rutiner på hur de sköljer salladen, säger Susanne Heljestrand.

Insekter i maten har gett konsekvenser.

– Jag tar aldrig sallad längre, säger Linnea.

Vill ha näringsrik lunch

På ett Instagramkonto som funnits sedan 2017 lägger elever upp bilder på den mat som de inte är nöjda med. Kontot och dess grundare är anonyma, men flera elever skickar in bilder.

– Det är bra att alla kan skicka in sina bilder och att vi har något att visa upp. Vi har gått till matrådet och till lärare, men det känns som att de inte kan göra något, säger Moa.

Moa och Linnea menar att maten, trots en ny leverantör, fortfarande har brister.

Vad önskar ni från leverantören och kommunen?

– Att vi får näringsrik och varierad lunch som man vill äta, de undrar varför vi är trötta på lektionerna men det är ju inte så konstigt om man inte äter maten, säger Linnea.

Patrik Forshage, utbildningschef på Täby kommun, har inte hört om problemet tidigare, men säger att han ska titta på frågan.

– Det avtal som vi har är att vi ska ha en hög kvalité på maten och så vitt jag vet så har det varit så. Nu när jag fått information om att det kan vara på ett annat sätt så ska jag undersöka den saken, säger han.

Rektor Susanne Heljestrand säger att skolan har en bra kontakt med leverantören och kontinuerliga möten med dem. Om något inte är bra så meddelar skolan leverantören omedelbart. Hon poängterar att det är viktigt att problemen tas upp.

– Maten är jätteviktig, det är viktigt med rätt näringsintag och bra mat för att ge eleverna bra förutsättningar i sitt lärande, säger Susanne Heljestrand och fortsätter:

– Vi behöver titta närmare på vad det är för problem, men det är viktigt att barnen kommer till oss och vi behöver påminna om de demokratiska processerna som finns på skolan, så som klassråd, elevråd och matråd. Det är viktigt att frågorna kommer dit så att de hamnar i rätt forum och därmed ger eleverna möjlighet att påverka.

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt