Det har blivit bättre stämning mellan eleverna, tycker Aziman Khaemoh, Melissa Kaggwa, Emelie Ekström och Jonathan Redie som alla går i sexan. Foto: Maja Brand

Elever i Hökarängsskolan: "Det har blivit tryggare"

Ett omfattande arbete för att öka tryggheten på Hökar­ängsskolan har gett resultat, visar en ny elevenkät. ”Det är mindre bråk och lärarna är mer personliga nu”, tycker några elever i årskurs sex.

  • Publicerad 11:42, 18 maj 2017

– Vi har arbetat med att visa barnen att vi lyssnar på dem.

Hökarängsskolan har tagit till en rad åtgärder för att eleverna ska känna sig tryggare i skolan. Bakgrunden är att Skolinspektionen 2015 gjorde en trygghetsenkät på skolan som bland annat visade att hälften av femteklassarna kände sig rädda för äldre elever.

I höstas gjorde skolan en ny, uppföljande trygghetsenkät och nu har skolledningen sammanställt resultatet. Det visar att eleverna generellt sett känner sig tryggare nu än hösten 2015, 86 procent av eleverna upp till årskurs sex svarar att de känner sig trygga i skolan, jämfört med 74 procent förra läsåret.

”Har blivit bättre”

Otryggheten i den årskurs där Skolinspektionen riktade större delen av sin kritik, de som i dag går i sexan, har sjunkit mer. Där säger 20 procent fler elever att de känner sig trygga än förra läsåret.

– Det har blivit bättre. Elever har mer respekt för varandra nu. Det var mycket bråk förut. Folk la sig i när några tjafsade och bråk som startade på rasten kunde fortsätta inne i klassrummet, säger Jonathan Redie, som går i sexan.

Hans klasskompisar Aziman Khaemoh, Melissa Kaggwa och Emelie Ekström nickar alla medhållande. De har ungefär samma bild av vad som gjort att det känns bättre nu.

– Lärarna pratar mer med eleverna nu. I stället för att fråga alla samtidigt hur de mår pratar de med oss en och en och då vågar man berätta mer. Vi har en bra relation till lärarna nu och då känns det som att man vågar säga till om det är något, säger Aziman Khaemoh.

LÄS MER: Eleverna: "Har blivit lugnare här"

De säger dock att det fortfarande finns ställen som känns mindre trygga. Emelie Ekström berättar att omklädningsrummen och ljushallen som ligger mitt i skolbyggnaden är ställen där det fortfarande kan hända att det uppstår tjafs, även om hon själv inte undviker ställena. Hon och klasskompisarna tror att det handlar om att det inte finns lärare närvarande där.

– Vi har arbetat med att visa barnen att vi lyssnar på dem. Förut kunde vi ta tag i en incidentrapport men av olika anledningar informerade vi inte berörda elever om att vi gjort det. Det har vi blivit bättre på att förmedla, säger rektor Heidi Hård Af Segerstad.

LÄS MER: Hökarängsskolan ska bli tryggare med gruppsamtal

Har haft elevsamtal

Hon och biträdande rektor Marina Berg nämner fler saker som de jobbat med: de har haft trygghetssamtal med elever från olika årskurser och lärarna har börjat avsätta tid varje vecka för att diskutera lärandesituationen. Filosofin är att eleverna blir tryggare i stort om de känner sig trygga med vad de kan i skolan. De har också börjat använda sig av en metod som kallas ”bråka smartare” där både elever och lärare utbildas i konflikthantering.

– Men det finns fortfarande saker vi behöver jobba på. En sak är att elevenkäten visade att för många elever skriver att de blivit retade i skolan, och att de själva retat någon. Vi måste jobba på att lära eleverna att visa var deras egen gräns går, och att känna in var andras gränser går, säger Marina Berg.

Melissa Kaggwa, Aziman Khaemoh, Emelie Ekström och Jonathan Redie, som alla går i sexan på Hökarängsskolan. Foto: Maja Brand

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nu får du grilla i Nackareservatet igen

Nyheter Fritt fram efter eldningsförbudet Eldningsförbudet i Söderorts populäraste naturreservat, hävs. Men inte överallt. Du får fortfarande inte grilla i naturen utan bara på två särskilda ställen.måndag 25/6 13:57

Stor guide: Sommarkul i Söderort – helt gratis

Nyheter Massor av roliga tips för hela familjen Skejta, ta en badbuss, gör en tidsresa eller åk på utflykt. Det finns massor av sommarkul i Söderort som inte kostar en krona. Vi har samlat ett gäng tips – det är bara att välja och vraka.söndag 24/6 20:00